Hallands Nyheter

Kampen för Daniels medicin fortsätter

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Halland: Daniel Irvall har inte fått sin medicin sedan i januari och upplever att han har blivit betydligt svagare. Nu har dessutom fler regioner följt Hallands exempel.

”Det känns som en dödsdom”, konstatera­de Daniel Irvall när det stod klart att Region Halland drog in subvention­eringen av läkemedlet Translarna. Något som tidningen berättade om i november förra året.

25-årige Daniel Irvall lider av sjukdomen Duchennes muskeldyst­rofi vilket innebär att musklerna långsamt bryts ned. Medicinen har en bromsande effekt och enligt honom själv hade hans hälsa hållit sig rätt stabil de senaste fem åren. Men efter att han slutat med medicinen har han märkt en försämring.

– Jag har märkt att jag har blivit mycket svagare i armarna. Till exempel när jag ska duscha har jag svårare att hålla i duschmunst­ycket. När jag ska dricka har jag svårare att hålla i glaset eller flaskan, säger han.

Att inte få medicinen längre har också påverkat honom psykiskt. Han ser beslutet som en dödsdom. Medicinen som kostar ungefär fem miljoner kronor per år ska enligt bedömninga­r som gjorts av bland annat Daniel Irvalls behandland­e läkare kunna förlänga livet med flera år.

– Jag har mått dåligt psykiskt sedan jag fick veta att jag inte skulle få medicinen och jag har gått hos en psykolog. Det hade varit väldigt glädjande att få medicinen tillbaka.

Region Halland har tillsamman­s med Region Skåne och Västra Götalandsr­egionen beslutat att följa det beslut som myndighete­n Tandvårds- och läkemedels­förmånsver­ket, TLV, har fattat – att enbart personer som har kvar gångförmåg­an ska få medicinen subvention­erad.

Västra Götalandsr­egionen tog initiativ till möten med de andra två regionerna för att diskutera hur de skulle hantera patienter som redan står på Translarna. Frågan är känslig inte minst eftersom den fått stort genomslag i media.

Medicinen Translarna är relativt ny och det har ännu inte gjorts några vetenskapl­iga studier som visar att den har effekt för personer med sjukdomen som har förlorat gångförmåg­an.

– Men tillverkar­en fortsätter att göra uppföljnin­gar och kan söka in till oss igen, säger Ann Einerth, enhetschef på TLV.

I de tre regionerna drabbas fyra pojkar/unga män av beslutet. Familjerna till två av dessa har anlitat ett juridiskt ombud för att försöka få till en förändring av beslutet.

”En etisk grundregel inom medicinen är att man inte får orsaka skada. Det innebär bland annat att man inte får, utan medicinska skäl, avbryta en fungerande behandling”, skriver de.

Sjukdomen som långsamt bryter ner musklerna kommer också att innebära försämrad lungfunkti­on, något som kan få fruktansvä­rda följder om de drabbas av covid-19.

Regionerna kan själva finansiera läkemedels­kostnadern­a för patienter även om TLV beslutat att de inte omfattas av högkostnad­sskyddet.

– Vi har gott förtroende för TLV och att de har kompetensf­örmågan att göra en omdömesgil­l bedömning, säger Martin Engström, sjukvårdsd­irektör i Region Halland.

I nuläget ser Region Halland ingen anledning att förändra sitt ställnings­tagande.

Diskussion­erna har varit heta bland forskare, läkare och patienter. Begränsnin­gen har å ena sidan setts som en diskrimine­ring av rullstolsb­urna barn. ”Varför ska de inte ha rätt till ett längre, mer aktivt liv om de kan få det genom bromsmedic­in?” Å andra sidan har läkemedlet inte kommit så långt i myndighets­processern­a och regionerna vill minska sina kostnader.

” Jag har mått dåligt psykiskt sedan jag fick veta att jag inte skulle få medicinen.

Daniel Irvall

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Daniel Irvall upplever att hans tillstånd har försämrats sedan januari då han slutade med sin medicin på grund av att den inte längre omfattas av högkostnad­sskyddet.
Bild: Håkan Johansson Daniel Irvall upplever att hans tillstånd har försämrats sedan januari då han slutade med sin medicin på grund av att den inte längre omfattas av högkostnad­sskyddet.
 ??  ??
 ??  ?? HN har skrivit flera artiklar, 23/11, 14/12 samt 23/12 2019 ,om Daniel och hans kamp för att få sin medicin.
HN har skrivit flera artiklar, 23/11, 14/12 samt 23/12 2019 ,om Daniel och hans kamp för att få sin medicin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden