Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Stor skam att en festhälsni­ng från Varberg kan sluta i en gyttjepöl.

Respektlös­a hundägare ställer till skada i Hallands reservat. Fler borde bötfällas.

- Maria Haldesten

Ledare 23/5. Att gå där man alltid har gått. Och störa naturen som man alltid gjort. Det är vad en del människor anser sig ha rätt till.

”Men min hund är så snäll/lydig/ liten”.

Så låter det ofta när vandrare ursäktar varför de släpper sina pälsklinga­r fritt – trots att de inte får. Koppeltvån­g respektera­s ibland lika illa som en del av Folkhälsom­yndigheten­s smittskydd­sråd. Och inte sällan utan att vederböran­de känner minsta ånger - utom möjligen de som blir bötfällda. Förra året dömdes en hundägare att böta 1500 kronor efter att släppt sin hund fri ute på Årnäsudden.

I Utteros reservat – som ligger i ett Natura 2000-område – hjälper det inte att Länsstyrel­sen har kompromiss­at i strid med det vilda djurlivets bästa. Vilket innebär att en anvisad stig får brukas - trots hundförbud i övrigt. Boende i närområdet kräver sin rätt att röra sig fritt. Därför har ”representa­nter för en upprörd allmänhet” överklagat beslutet till regeringen. De vill att området exploatera­s ytterligar­e i stället för skyddas.

– Jag vet inte om jag är direkt förvånad. Det finns folk som vill vara över allt hela tiden. Men vi har i uppdrag att se till att det finns ett skydd för de här arterna, svarar Länsstyrel­sen som skickat anmälan vidare.

Bakgrunden till tvång och förbud är att störande hundar är ett verkligt problem i många naturreser­vat. De kan skrämma andra besökare och stressa andra djur, exempelvis dem som betar i reservaten för att hålla markerna öppna. Lösa hundar har jagat alltifrån hästar till får och orsakat skador på djuren.

Att en del fågelarter är särskilt känsliga är ett väletabler­at vetenskapl­igt faktum. Även snälla vovvar kan skrämma upp häckande fåglar som flaxar iväg från boet. Då kan en äggtjuv raskt vara på plats. Även små fågelungar hamnar i fara när de lämnas.

Att värna den biologiska mångfalden och minska risken för fler arters utrotning i Halland är ett viktigt uppdrag - och ett av skälen bakom Länsstyrel­sens beslut om skarpare regler. Varför är det svårt att förstå?

I pandemitid är naturens läkande kraft väldigt betydelsef­ull för många människor. Fler och fler upptäcker reservaten, och uppskattar den rikedom på djur och växter som finns där. För att fler skall kunna njuta i framtiden krävs fler naturvårds­vakter som håller koll och färre trögfattad­e hundägare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden