Hallands Nyheter

Elisabeth Falkhaven: Hälsoskydd­et kräver globala regler för djurvälfär­d

- Elisabeth Falkhaven Riksdagsle­damot (MP)

Jag har precis läst boken Pandemier av Björn Olsen, som forskar på virus, och som ni säkert sett flera gånger i TV senaste månaderna prata om corona och pandemier. Läsvärd för alla som vill förstå de stora sammanhang­en. Människans och djurens gemensamma historia gör att smittor överförs mellan oss. Det finns ett ständigt utbyte av virus mellan fjäderfä, grisar och människa exempelvis. Därför har vi också byggt upp en immunitet mot många av de vanligaste smittorna.

När det gäller de vilda djuren har vi inte byggt upp någon immunitet mot de sjukdomar de bär på eftersom vi normalt sett inte möter dem.

Handel med vilda djur är världens fjärde största illegala handel, efter droger, människoha­ndel och vapen. Varje år säljs flera miljoner vildfångad­e fåglar, tiotusenta­ls apor och ett oräkneligt antal andra djur på den internatio­nella marknaden.

Kopplingen till att vi fångar vilda djur och ianspråkta­r alltmer av djurens hem genom skogsskövl­ing, så att djuren tvingas närmare oss, är övertydlig när det gäller pandemier.

Vissa artgrupper är mer problemati­ska än andra när det gäller smittor till oss människor som ex. primater, gnagare och fladdermös­s. Det finns många faktorer som ligger bakom fladdermus­burna zoonoser, men den avgjort viktigaste faktorn är olika mänskliga intrång. Avverkning har lett till att fladdermös­sens naturliga habitat minskat. Habitatför­lusten har tvingat fladdermös­sen och andra vilda djur att flytta ut ur sin naturliga nisch. Stressade fladdermös­s som förlorat sina vanliga födo- och beteendemö­nster kommer i närkontakt med mänskliga boningar, vilket ökar risken för sjukdomssp­ridning till människor.

Vad finns det då för lösningar på detta? FN har utsett den 22 maj till den internatio­nella dagen för biologisk mångfald. Målet är att uppmärksam­ma och öka medvetenhe­ten om artrikedom­ens betydelse.

Genom Sida stödjer Sverige ett flertal större organisati­oner med projekt som på olika sätt arbetar bland annat med ekosystemf­örvaltning och att bevara den biologiska mångfalden för att kunna hantera zoonoser. Viktiga projekt som våra biståndsme­del går till.

Skydden för kvarvarand­e naturskoga­r och annan delvis orörd natur behöver stärkas. Och ni som inte vill skydda den biologiska mångfalden för dess egen skull kan göra det av helt egoistiska skäl, som att vara rädd om er egen hälsa. Skälen spelar ingen roll, det är skyddet som är viktigt för mångfalden.

Vi behöver också arbeta mer med att förebygga uppkomsten av pandemier, för när de väl är här är de svåra att hantera. I samarbeten som One Health, som för samman veterinäre­r, humanmedic­inare och forskare, försöker man få en bättre artöverskr­idande övervaknin­g. I Sverige finns nätverket ”One Health Sweden”.

Det finns idag inga bindande globala överenskom­melser om djurvälfär­d. Ett flertal länder, däribland Sverige, har efterfråga­t en global Fn-deklaratio­n om djurvälfär­d.

Det arbetet brådskar, behovet av globala överenskom­melser som tydliggör djurens rättighete­r och sätter stopp på de avarter som hotar såväl människors hälsa som djurens välfärd, har aldrig varit större än nu.

” Biståndsme­del går till projekt för hantering av zoonoser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden