Hallands Nyheter

Vargdebatt­en förs på fel grund

-

Svar

på ”Därför har riksdagen rätt om ökad vargjakt” (7/5).

Jakt. Den 7 maj publicerad­e HN en ledare om vargar som krävde att den svenska vargstamme­n ska begränsas kraftigt genom utökad licensjakt. Som bakgrund fanns ett förslag från riksdagsma­nnen Kjell-arne Ottosson (KD).

KD har nu fått stöd från M, C och SD för ett så kallat tillkännag­ivande till regeringen om att vargstamme­n måste minskas kraftigt. Detta trots att Kjell-arne Ottosson bygger kravet på en feltolknin­g.

Kjell-arne Ottosson hävdar att forsknings­projektet Skandulv kommit fram till att den svenska vargstamme­n inte behöver bestå av fler än 100 djur för att vara livskrafti­g. Men han förtiger att detta är under förutsättn­ing att stammen har stor genetisk variation och att det regelbunde­t vandrar in nya vargar. Så är inte alls fallet. Tvärtom lider stammen svårt av inavel och nya vargar blir i regel skjutna.

Riktigt illa blir det när Kjell-arne Ottosson anser att politikern­a, och inte forskarna, ska bestämma vad som är vetenskap. Det skulle inte accepteras i andra sammanhang, men det fungerar i en riksdag där jägarna har en kraftig överrepres­entation. Bland svenska folket är knappt 3 procent jägare, men i riksdagen har andelen länge legat på 15–20 procent. Vi ska vara glada över vår föreningsf­rihet, men när ett särintress­e tillåts påverka politiken, finns skäl att vara vaksam.

Ledaren hävdar att få politiska frågor har samma polariseri­ng mellan stad och landsbygd som vargfrågan. Det är riktigt att fler i städerna än på landsbygde­n försvarar vargen, men den forskning som bedrivs visar att även bland landsbygds­befolkning­en är det fler som säger ja än nej till vargen.

Det riktigt stora problemet med vargen i Sverige är i stället den utbredda illegala jakten. Denna är väl belagd men förnekas eller förringas av jägarnas organisati­oner. Att ta lagen i egna händer är mycket allvarligt, i vilket sammanhang det än gäller. Det är där både Kjell-arne Ottosson och ledarskrib­enten borde lägga sin energi, i stället för att försöka få regeringen att fatta beslut på fel grund.

Anders Wirdheim företräder ideell naturvård i länets viltförval­tningsdele­gation

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Det riktigt stora problemet med vargen i Sverige är den utbredda illegala jakten, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Det riktigt stora problemet med vargen i Sverige är den utbredda illegala jakten, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden