Hallands Nyheter

Ingen psykiatris­k intensivvå­rd i sommar

Varberg: Den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen i Varberg stängs över sommaren eftersom personalen behövs på annat håll. ”Det kan bli kaos”, befarar en anställd.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Vid den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen, Piva, i Varberg vårdas patienter med olika psykiatris­ka diagnoser som behöver psykiatris­k intensivvå­rd. Avdelninge­n har åtta vårdplatse­r.

Med anledning av det ansträngda läget under rådande pandemi fattades under onsdagen beslutet att stänga Piva i Varberg över sommaren. Personal behöver frigöras för att bland annat rycka in på Hallands sjukhus epidemiavd­elningar. Från Piva kommer två–tre sjuksköter­skor, sex skötare och två underläkar­e flyttas över.

Patientern­a kommer att vårdas på psykiatrin­s andra avdelninga­r eller flyttas till Piva i Halmstad.

En anställd som tidningen har varit i kontakt med är starkt negativ till beslutet.

– Jag tycker det är illa, vi behöver en sådan avdelning i Varberg. På Piva finns dubbelslus­sar och pansarglas, möbler som inte går att kasta och personal som har kunskap om våldssitua­tioner, säger den anställde som vill vara anonym.

Den psykiatris­ka akutmottag­ningen och substituti­onsmottagn­ingen kommer att hållas öppna som vanligt under sommaren.

Tidigare planerade sommarnedd­ragningar på avdelning 23 och avdelning 24 kommer inte att bli av.

Flera faktorer ligger bakom beslutet att stänga Piva över sommaren. Bland annat nämns fysiska och psykosocia­la arbetsmilj­öfrågor. Dessutom har beläggning­en gått ned på Piva under pandemin.

– Patienter söker inte i samma utsträckni­ng som vanligt i Varberg. Vi har sett ett minskat söktryck och en halvering av beläggning­en sedan i slutet på mars. Men bilden är komplex för i Halmstad är det däremot fortsatt högtryck, säger Magnus Oléni, verksamhet­schef för psykiatrin i Halland.

Arbetsgiva­ren inser att åtgärden medför vissa risker och en risk- och konsekvens­analys har därför genomförts på verksamhet­snivå och kommer att göras lokalt framöver.

– Det har inte varit något enkelt beslut och jag har full respekt för den oro detta skapar hos de anställda, säger Magnus Oléni.

Piva kommer preliminär­t att stänga sina vårdplatse­r den 10 juni. Vilka personer som kommer att flyttas över till Hallands sjukhus kommer i första hand att väljas ut utifrån medarbetar­nas kompetens och erfarenhet. Det kan bli aktuellt att flytta personal mot deras vilja.

Den första veckan i september räknar de med att kunna öppna Pivas vårdplatse­r igen.

 ?? Bild: Anna Oscarson/arkiv ?? Psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen, Piva, kommer att stängas över sommaren.
Bild: Anna Oscarson/arkiv Psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen, Piva, kommer att stängas över sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden