Hallands Nyheter

Sorkfeber inget att oroa sig för i Halland

- Julia Paulsson TT

Halland: Den mest uppmärksam­made zoonosen, en sjukdom som sprids mellan djur och människor, är utan tvekan coronaviru­set. Men det finns fler och det är inte bara i Asien som de sprids. Ny forskning visar att sorkfeber börjar bli vanligare i Sverige.

En forskargru­pp vid

Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, har kommit fram till att virussjukd­omen sorkfeber ökar i Sverige.

Orsaker verkar vara faktorer som bland annat skogsavver­kning, ett minskat rovdjursbe­stånd och inte minst klimatförä­ndringar.

– Med tanke på den diskussion som pågår i Sverige kring covid-19 där man sagt att det i Asien skulle finnas en stor risk för utbrott av djurspridd­a sjukdomar även i framtiden, ville vi säga att det inte bara är där sådant händer. Det här är något vi redan har sett i Sverige, säger Frauke Ecke, universite­tslektor och en av forskarna bakom studien, till TT.

Sorkfeber sprids via ett virus som överförs från skogssork till människa. Överföring­en sker framför allt när människor kommer i kontakt med luftburna virusparti­klar från skogssorke­ns avföring eller urin, något som kan ske i vedförråd, lador eller i sommarstug­or.

I Halland är dock sorkfeber inget att oroa sig för. Även om sjukdomen nu ser ut att spridas är den fortfarand­e ytterst sällsynt i södra Sverige. 2018 upptäcktes det första fallet där en person smittats i Skåne, rapportera­r Läkartidni­ngen.

De senaste tio åren har tre hallänning­ar diagnostis­erats med sorkfeber, men samtliga fall går att koppla till resor norrut i landet. Senast var 2017.

– Det handlar om folk som börjat öppna upp sina stugor och städa bort muslortar, säger Mats Erntell, läkare på Smittskydd Halland.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/arkiv ?? En skogssork.
Bild: Hasse Holmberg/arkiv En skogssork.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden