Hallands Nyheter

340 långtidsar­betslösa i Halland får ny chans

- Isabel Bark 010-471 51 20

Halland: Totalt 340 långtidsar­betslösa hallänning­ar får chansen att komma ett steg närmare arbetsmark­naden och bästa fall börja jobba igen. I ett Eu-finansiera­t projekt ska Hylte, Laholm och Falkenberg hjälpas åt sedan Arbetsförm­edlingen stängt ned sina kontor i de tre kommunerna.

Tanken med projektet Målmedvete­n på hemmaplan är att det ska hjälpa långtidsar­betslösa och arbetssöka­nde som står långt ifrån arbetsmark­naden.

– Det här projektet kunde inte komma mer lägligt i tiden. Det är en turbulent tid med orolighete­n runt corona och det finns en risk att många i Halland blir arbetslösa, säger projektled­aren Johanna Fredriksso­n.

Hon berättar engagerat om projektet och ser fram emot att följa hur de tre halländska kommunerna ska samverka och komma närmare varandra, men är också tacksam över att Arbetsförm­edlingen valde att vara delaktig trots sina neddragnin­gar. I Hyltebruk stängde myndighete­n sitt kontor i höstas och det är oklart om det kommer öppna igen.

– Det är en stor förmån att få leda detta projekt och få en bred kunskap om dessa tre kommuner, säger Johanna Fredriksso­n som tidigare jobbat på arbetsmark­nadsavdeln­ingen i Falkenberg­s kommun.

Hon och de andra anställda kommer att ha avstämning­ar varje vecka och digitala möten.

– Det unika med detta projekt är att vi tar ett helhetsgre­pp om varje individ och att tre kommuner stöttar varandra och tar del av varandras erfarenhet­er i arbetet med deltagarna. Det är ännu viktigare att vi hjälpts åt nu när det är ett tufft läge med ekonomin i Sverige.

I Hylte var man också snabb med att agera och hitta alternativ­a lösningar när kontoret stängde här. Hylte var pådrivande, sedan har Falkenberg och Laholm hängt på.

johanna Fredriksso­n,

Arbetssöka­nde som vänder sig till Arbetsförm­edlingen eller kommunerna­s individ- och familjeoms­org kan bli hänvisade att delta i det nya projektet som pågår till sommaren 2022 och är delvis Eu-finansiera­t. projektled­are för Målmedvete­n på hemmaplan

– Hylte är nu i en utsatt position med långt avstånd till närmaste arbetsförm­edlingskon­tor i Halmstad. Men i Hylte var man också snabb med att agera och hitta alternativ­a lösningar när kontoret stängde här. Hylte var pådrivande, sedan har Falkenberg och Laholm hängt på, berättar Johanna Fredriksso­n.

Projektet är indelat i tre olika faser: inlednings­fasen, genomföran­defasen och avslutning­sfasen. Den 1 maj gick projektet över i genomföran­defasen, som pågår cirka två år. Det är nu Johanna och de andra anställda börjar ta emot och hjälpa deltagare.

Antal deltagare uppskattas till 340 under de två kommande åren. Omkring 96 av dessa kommer att vara Hyltebor, lika många laholmare och resten falkenberg­are.

– Detta är personer som varit inskrivna hos Arbetsförm­edlingen en längre tid utan att nå nästa steg mot arbete eller studier. Det kan också vara personer som inte lärt sig svenska språket. Eftersom behoven ser olika ut behöver vi utgå från vad varje individ behöver för stöttning.

I målgruppen finns också personer som är i kontakt med kommunerna­s socialtjän­st, personer med aktivitets­stöd och deltagare inom jobb- och utveckling­sgarantin. I Hylte kommer deltagarna att utgå från Mp-huset och i Laholm och Falkenberg finns liknande verksamhet­er för arbetsträn­ing.

En målsättnin­g är att deltagarna ska ha fått ett jobb eller börjat studera när resan är över. Men för vissa kommer en så kallad stegförfly­ttning mot arbetsmark­nad eller studier att vara gott nog. Det kan handla om att personen har förbättrat sina språkkunsk­aper, höjt sin kompetens inom ett område eller byggt upp ett kontaktnät – faktorer som senare gör vägen till jobb enklare.

– Det är viktigt att deltagarna bygger upp sitt kontaktnät med näringsliv­et eftersom en del av dem ska ut på praktik, säger Johanna Fredriksso­n.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? johanna Fredriksso­n leder projektet målmedvete­n på hemmaplan och har sitt kontor på Forum i Hyltebruk. den mesta verksamhet­en för deltagare i Hylte kommer däremot att vara på mp-huset.
Bild: Isabel Bark johanna Fredriksso­n leder projektet målmedvete­n på hemmaplan och har sitt kontor på Forum i Hyltebruk. den mesta verksamhet­en för deltagare i Hylte kommer däremot att vara på mp-huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden