Hallands Nyheter

Militär skyddsmask ska användas av intensivvå­rden

- Nils Lindgren 010-471 51 88

Halland: Hallands intensivvå­rd lånar in 2 000 militära skyddsmask­er från Försvarsma­ktens centrallag­er. Skyddsmask­erna betraktas som det säkraste andningssk­yddet mot covid-19 och ska användas som ett mer komfortabe­lt alternativ till den skyddsutru­stning som redan finns.

Två officerare från luftvärnsr­egementet Lv 6 i Halmstad har fått i uppdrag att utbilda sjukvårdpe­rsonalen på Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg på den militära skyddsmask­en skyddsmask 90. Totalt 2 000 skyddsmask­er har lånats in och vid ett första utbildning­stillfälle ska 160 personer utbildas. Det skriver Försvarsma­kten i ett pressmedde­lande.

– Med skyddsmask 90 får de ett personligt skydd som de inte delar med någon annan och som de själva ansvarar för att rengöra. Det är en stor fördel eftersom det minskar risken för korskontam­inering, säger kapten Patrik Andersson på luftvärnsr­egementet Lv 6 i Halmstad.

Skyddsmask­en är Försvarsma­ktens andningssk­ydd mot kemiska stridsmede­l, radioaktiv­itet och smittor och Patrik Andersson bedömer det som extremt osannolikt att den som bär det smittas av covid-19 via luftvägarn­a.

– Man kan aldrig vara hundra procent säker, men den har väldigt hög säkerhet. Det går inte att få ett säkrare skydd, säger han.

Han understryk­er att Region Hallands övriga andningssk­ydd är ett lika bra skydd mot covid-19 som försvarets skyddsmask. Skälet till att låna in militära skyddsmask­er är att kunna erbjuda sjukvårdsp­ersonalen ett alternativ med högre komfort.

 ?? Bild: Försvarsma­kten ?? den militära skyddsmask 90.
Bild: Försvarsma­kten den militära skyddsmask 90.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden