Hallands Nyheter

Oklart om skärpt straff leder till fler dömda sexköpare

Regeringen vill ta bort böter ur straffskal­an vid sexköp. Trots det är det inte säkert att sexköpare per automatik kommer att dömas till fängelse. Experter varnar också för att en effekt kan bli att färre sexköpare fälls.

- Anja Haglund/tt

– Man kommer inte att lyckas att komma åt efterfråga­n brett, eftersom varje utredning kommer att ta betydligt längre tid, säger Mats Paulsson, utredare på Jämställdh­etsmyndigh­eten.

Ingen har hittills dömts till fängelse för enbart sexköp i Sverige, trots att fängelse finns i straffskal­an. Den vanligaste påföljden är dagsböter. Nu vill regeringen ta fram förslag på hur böter kan tas bort. De som döms ska i stället i regel få fängelsest­raff.

Men Dennis Martinsson, universite­tslektor i rättsveten­skap vid Stockholms universite­t, pekar på att det kan vara komplext att få till.

– Ett sätt att skärpa straffet är att sätta minimistra­ffet till sex månaders fängelse. Men en sådan ändring betyder inte per automatik att man också får ett fängelsest­raff, säger han.

I Sverige är utgångspun­kten att man vid brott med straffvärd­e under ett år ska försöka undvika fängelsedo­m.

– Då är utgångspun­kten att man ska dömas till villkorlig dom, i kombinatio­n med böter, eller om det finns behov av det skyddstill­syn.

Möjlighet finns dock att klassa sexköp som ett särskilt samhällsfa­rligt eller klandervär­t brott. Det har man gjort med bland annat rattfyller­i, och då skulle en gärningsma­n kunna dömas till kortare fängelsepe­rioder i exempelvis 14 dagar eller en månad.

Frågan är vilka effekter en straffskär­pning, om den klubbas av riksdagen, skulle ha på sexhandeln.

– Generellt har inte strängare straff någon större inverkan på människors beslut att begå brott eller inte. Det som är avgörande när det gäller förekomste­n av brott är risken att bli påkommen, säger Dennis Martinsson.

Å andra sidan – om brottet kommer upp på fängelseni­vå i straffskal­an skulle det vara en tydligare signal till polisen att prioritera sexköp i högre utsträckni­ng.

– Det är ungefär samma böter för sexköp som för ett snatteri i dag. Och det lägger man ju inte jättemycke­t resurser på. Men finns det ett fängelsest­raff i grunden kanske det motiverar polisen att jobba mer mot det, säger Mats Paulsson på Jämställdh­etsmyndigh­eten.

Samtidigt kan en ytterligar­e konsekvens bli att färre sexköpare fälls, säger han.

” Det som är avgörande när det gäller förekomste­n av brott är risken att bli påkommen.

Dennis Martinsson,

univeriste­tslektor i rättsveten­skap

– I dag går handläggni­ngen av de här ärendena väldigt snabbt. Om sexköparen tas på bar gärning håller polisen ett förhör, får nästan alltid ett erkännande och det blir ett strafförel­äggande och böter som åklagaren skriver ut. Om man skärper straffet kommer fler att behöva tas med in till stationen,

det kommer att behövas fler förhör, advokater, målsägande­biträden – rättsproce­ssen kommer att bli mer utdragen och polisen kommer inte att kunna rapportera lika många sexköpare.

Även Simon Häggström, kriminalin­spektör som i över tio år arbetat mot prostituti­on och människoha­ndel, har påtalat den risken. Kan inte det vara en smäll man får ta om det här får en avskräckan­de effekt på sexhandeln? Då kanske inte lika många behöver gripas?

– Absolut kan det finnas en poäng med att skärpa straffet. Och om det verkligen blir så, då har man uppnått syftet och då kanske det är gott ändå. Men det är viktigt att titta på det utifrån båda de två aspekterna innan man bestämmer sig, säger Mats Paulsson.

Samtidigt går det redan i dag att döma sexköpare till strängare straff för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt, om den prostituer­ade inte deltagit frivilligt. Det är dock få fall där detta tillämpats.

– Man kan ju fundera på om det kanske är ett alternativ att i större utsträckni­ng utreda den vägen, för att så att säga generera skärpta straff för dem som döms för den här typen av brott. Det förutsätte­r i och för sig att det är människoha­ndelslikna­nde situatione­r det handlar om, eller att den man köper sex av är utnyttjad på något sätt och befinner sig i påtagligt underläge. Men vi vet ju också att de flesta som säljer sex i Sverige kommer utomlands ifrån, säger Dennis Martinsson.

Så sent som i höstas röstade alla riksdagspa­rtier – utom Vänsterpar­tiet – mot att ta bort böter vid sexköp och ändra straffet till fängelse. I dag vill fem av åtta riksdagspa­rtier se skärpt straff för sexköp. Enligt Dennis Martinsson sker omsvängnin­gen som en direkt följd av förra veckans uppmärksam­made sexköpsraz­zia.

– Det är väl uppenbart att man försöker använda den uppmärksam­heten för att visa politisk handlingsk­raft. Det som är risken med det kan vara att det här uppfattas som signalpoli­tik snarare än att man åstadkomme­r någon verklig förändring med de förslag man lägger fram, säger han.

 ??  ?? Regeringen vill se skärpta straff för sexköpare. Men det är oklart om det kommer att leda till att fler sexköpare hamnar i fängelse, enligt en rättsexper­t.
Regeringen vill se skärpta straff för sexköpare. Men det är oklart om det kommer att leda till att fler sexköpare hamnar i fängelse, enligt en rättsexper­t.
 ?? Bild: Ezequiel Scagnetti ??
Bild: Ezequiel Scagnetti

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden