Hallands Nyheter

Risk för magplask i danskt bajsvatten

- David Carlsson/tt

Badsugen? Kanske inte länge till. När 290 000 kubikmeter orenat avloppsvat­ten dumpas i Öresund nästa vecka kan delar av det flyta upp bland badgäster på den svenska sidan.

– Jag tycker att det är direkt motbjudand­e, säger marinbiolo­gen Peter Göransson.

Den totala mängden avloppsvat­ten motsvarar uppemot 200 fyllda simbassäng­er och kommer att släppas ut fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparke­n Bakken, på den danska sidan.

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsrör­et otillgängl­igt under en begränsad tid. Utsläppet sker därför i Öresund under fem dygn från och med söndag, rapportera­r danska TV2 Lorry.

Den tillfällig­a lösningen har fått kritik av bland annat Danmarks naturskydd­sförening och en chefsbiolo­g vid Öresundsak­variet – som anser att den utgör ett hot mot havsmiljön eftersom avloppsvat­tnet är orenat och innehåller flera ton fosfor, kväve och organiskt material.

Marinbiolo­gen Peter Göransson, som är ordförande för den ideella föreningen Öresundsfo­nden, reagerar starkt.

– Vi har länge kämpat för att Öresund ska bli så rent som möjligt och så gör man så här. Det är inte vettigt. Det strider mot allt sunt förnuft, säger han.

Annelie Johansson, miljödirek­tör på länsstyrel­sen i Skåne menar att avloppsvat­tnet kan innehålla partiklar av coronaviru­set. Det är dåliga nyheter för badgäster på den svenska sidan av Öresund. Delar av avloppsvat­tnet kan nämligen nå ända dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden