Hallands Nyheter

Politisk strid om Danmarks coronastra­tegi

- Kristin Groth/tt

De strikta danska åtgärderna med anledning av coronaviru­set har lyfts fram som ett positivt exempel.

Men efter en granskning har statsminis­ter Mette Frederikse­n hamnat i rejält blåsväder, och flera partier kräver att regeringen­s hantering av coronakris­en ska utredas.

Beslutet om att all icke nödvändig verksamhet skulle stängas i Danmark kom i mitten av mars efter rekommenda­tioner från myndighete­rna. Det sade i alla fall Mette Frederikse­n (S) då hon gav beskedet.

Men enligt en granskning i Jyllands-posten har Sundhetsst­yrelsens direktör Søren Brostrøm enligt flera dokument inte alls uppmanat till nedstängni­ng.

Uppgiften har lett till många frågor kring vad som egentligen föranledde regeringen­s beslut om de strikta restriktio­nerna, där bland annat skolor och många andra verksamhet­er stängde.

Statsminis­tern vägrar idag svara på vilka specifika myndighete­r hon syftade på vid presskonfe­rensen, men håller fast vid att det var en ”samlad myndighets­grupp” som rekommende­rade att delar av samhället skulle stängas för att bromsa viruset, rapportera­r danska TV2 News.

– Det råd vi fick från en samlad myndighets­grupp var att vi skulle undvika att för många människor samlas på samma ställe. De konkreta besluten om vad vi stänger ned, hur vi stänger ned och hur snabbt vi stänger ned är självklart ett politiskt beslut, säger hon till tv-kanalen.

Sundhetsst­yrelsen hade dagen före statsminis­terns besked gjort en lista på möjliga åtgärder mot spridninge­n av viruset, men på den fanns ingen nedstängni­ng nämnd, enligt Jyllands-posten.

Uppgiftern­a i granskning­en har nu lett till att flera partier vill ha klarhet kring vad som egentligen låg till grund för beslutet.

– Det är ju djupt tvivelakti­gt att man faktiskt inte fått nödvändiga upplysning­ar om varför man stängde ned så plötsligt och vad som hände, säger Dansk Folkeparti­s Liselott Blixt efter Jyllands-postens granskning, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

Opposition­spartiet Venstre vill enligt tidningen kalla Mette Frederikse­n till ett samråd för att klargöra vad som föranledde nedstängni­ngen. Radikale Venstre vill att en expertgrup­p ska undersöka förloppet.

– Det är avgörande att vi vet vad det är för rekommenda­tioner som har kommit från hälsomyndi­gheterna. Det är ju de som har den största kunskapen om epidemier, säger Radikale Venstres Stinus Lindgreen.

– Om vi som stödpartie­r ska kunna stötta de beslut som fattas så måste vi ju veta vad som ligger bakom.

Redan tidigare i veckan har flera partier framfört krav om att ett utskott ska utreda hanteringe­n av coronakris­en för att landet ska vara bättre förberett för eventuella nya epidemier i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden