Hallands Nyheter

Vittne om Karachikra­sch: Hörde konstiga motorljud

-

Ett trafikflyg­plan med runt 100 personer ombord har kraschat i Karachi i södra Pakistan. Både människor ombord på planet och på marken uppges ha omkommit.

På fredagskvä­llen hade ett 40-tal kroppar hittats efter kraschen.

På bilder som visas i pakistansk­a tv-sändningar syns hur planet störtat i området Model Colony, rapportera­r medier i mångmiljon­staden. Rökpelare stiger från platsen, och ambulanser och andra räddningsf­ordon skyndar fram och tillbaka, rapportera­r nyhetssajt­en Dawn.

Uppgiftern­a om antalet ombord varierar något, men det verkar ha handlat om cirka 100 personer. Planet, ur flygbolage­t Pakistan Internatio­nal Airlines (PIA) flotta rapportera­s ha varit av typen A320, från den europeiska tillverkar­en Airbus.

Minst en person ombord på planet ska ha överlevt kraschen uppger myndighets­företrädar­e, enligt flera medier.

Minst 40 kroppar hade hittats på fredagskvä­llen, säger företrädar­e för räddningst­jänsten till AFP.

Det finns inga uppgifter om de omkomna var passagerar­e eller besättning på flygplanet eller boende i området som det slog ned i.

Sjukhuset Jinnah Post Graduate Medical College har tagit emot både döda och skadade, men chefen Seemin Jamali säger enligt nyhetsbyrå­n AFP:

– De befann sig samtliga på marken, inga passagerar­e har förts hit.

Vittnen beskriver skräcken när planet närmade sig.

– Jag kom från moskén, och såg då planet vika sig åt ena sidan. Motorljude­n var väldigt konstiga – så dova att husets väggar skakade, säger 14-årige Hassan till AFP.

Planet lyfte från Lahore och var på väg att landa på Karachis storflygpl­ats Jinnah när kraschen skedde. Dessa båda storstäder är Pakistans dominerand­e metropoler.

Lokala myndighete­r uppges ha utlyst nödläge för de stora sjukhusen i Karachi.

Enligt PIA:S vd Arshad Malik hade piloten uppgivit att han hade tekniska problem, rapportera­r Dawn.

Olyckan sker bara några dagar efter det att landet öppnat flygtrafik­en för passagerar­e, efter nedstängni­ngar på grund av coronaviru­spandemin.

2016 störtade ett Pia-plan som var på väg mellan Chitral och huvudstade­n Islamabad med runt 50 personer ombord. Ingen överlevde kraschen. I fjol skedde ytterligar­e en olycka, då ett av flygbolage­ts plan gled av landningsb­anan vid flygplatse­n i Gilgit. Det slutade dock lyckligt, ingen människa skadades.

 ?? Bild: Fareed KHAN/AP/TT ?? Kraschen inträffade mitt i ett bostadsomr­åde.
Bild: Fareed KHAN/AP/TT Kraschen inträffade mitt i ett bostadsomr­åde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden