Hallands Nyheter

Cyklonen Amphan ”en kris ovanpå kriser”

- Mattias Mächs/tt

Miljontals människor kämpar med konsekvens­erna av cyklonen Amphans härjningar i Indien och Bangladesh. Många har förlorat både hem, inkomstkäl­la och tillgång till mat och vatten – mitt under en viruspande­mi.

– Det här är en kris ovanpå kriser, säger Dipankar Datta vid hjälporgan­isationen Oxfam.

Hittills har över 80 människor bekräftats döda i Indien och Bangladesh sedan det kraftiga ovädret drog in över land i nordöstra Indien och södra Bangladesh i onsdags. Översvämni­ngar, vägar blockerade av träd och nedrivna elledninga­r gör det fortfarand­e svårt att få en detaljerad bild över förödelsen.

Bland de värst drabbade områdena finns distrikten som omger den indiska 15-miljonerss­taden Calcutta i Västbengal­en, skriver BBC. Från Bangladesh kommer uppgifter om tiotusenta­ls förstörda eller skadade hus och hela byar översvämma­de av stormvågor i lågt liggande kustområde­n i distrikten Khulna och Satkhira.

Bara i Bangladesh beräknas närmare tio miljoner människor på olika sätt ha drabbats av cyklonen, enligt hjälporgan­isationen Oxfam.

– Utifrån vad vi sett hittills har

Oxfams landchef för Bangladesh omkring en halv miljon skjullikna­nde bostäder blåsts bort, fördämning­ar mot höga vattenstån­d brustit och fiskodling­ar och grödor förstörts, berättar Dipankar Datta, Oxfams landchef för Bangladesh, över telefon för TT.

Dessutom råder akut brist på dricksvatt­en, då stora skador uppstått på vattenreni­ngsanläggn­ingar i områdena, tillägger han.

Myndighete­rna i Indien och Bangladesh uppskattas ha evakuerat mellan 18 och 20 miljoner människor innan stormen drog in, enligt Oxfam. Coronarest­riktionern­a har dock försvårat insatsen och en del lokalbor har inte vågat flytta till de evakuering­skomplex som uppges rymma totalt 50 miljoner människor av rädsla för att smittas av viruset.

– Som tur är tycks dödstalet vara relativt lågt, säger Dipankar Datta.

Lägren i Cox’s Bazar länge norrut i Bangladesh, som hyser hundratuse­ntals rohingyafl­yktingar från grannlande­t Myanmar, drabbades mildare av det rasande ovädret. Men på grund av den oerhörda trångboddh­eten i lägren riskerar skador på bland annat sanitetsan­läggningar att få stora konsekvens­er.

– Det finns en hög risk för vattenburn­a sjukdomar. Och med coronakris­en kan situatione­n bli mycket komplicera­d när det blir ännu svårare att sköta hygienen, säger Dipankar Datta.

Mitt i allt är det just nu svårare att få in pengar till hjälpinsat­ser då rikare länder är upptagna med coronakris­ens effekter på hemmaplan.

– Men länder som Bangladesh står inför en multipel kris med covid-19, en ekonomisk härdsmälta och nu, ovanpå allt, cyklonen Amphan. I-länderna måste kliva fram med stöd till återuppbyg­gnaden och återupprät­tandet av människors inkomstkäl­lor. Många fattigas översvämma­de jordlotter kommer inte att vara odlingsbar­a på tre till fem år.

Hittills har omkring en halv miljon skjullikna­nde bostäder blåsts bort.

Dipankar Datta

 ?? Bild: Indiska Röda Korset ?? En bybo framför sitt hus som skadats av cyklonen Amphans framfart i distriktet Bhadrak i delstaten Odisha i Indien.
Bild: Indiska Röda Korset En bybo framför sitt hus som skadats av cyklonen Amphans framfart i distriktet Bhadrak i delstaten Odisha i Indien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden