Hallands Nyheter

Ilska i Hongkong mot Pekings nya säkerhetsl­agar

- Mattias Mächs/tt

Det lokala styret i Hongkong lovar att foga sig i Kinas planer på att stärka greppet om staden genom nya kontrovers­iella lagar. Demokratir­örelsen manar till massiva protester.

Pekings nya drag kommer efter upprepade varningar från Kommunistp­artiet om att man fått nog av de pro-demokratis­ka protestern­a i Hongkong.

– Vi måste vidta kraftfulla åtgärder för att lagligen förhindra, stoppa och straffa dem, säger Wang Chen, vice ordförande för nationella folkkongre­ssens ständiga utskott, med syfte på vad han beskriver som ”antikinesi­ska” krafter, enligt AFP.

Utkastet till en nationell säkerhetsl­ag för Hongkong lades fram vid folkkongre­ssen, Kinas parlament, under fredagen. Syftet är att sätta stopp för all typ av separatism, omstörtand­e verksamhet, terrorism och ”liknande beteenden som allvarligt skadar den nationella säkerheten”, lyder texten enligt AFP.

När Kina tog över kontrollen över Hongkong från Storbritan­nien 1997 beslutades att området ska införa särskild lagstiftni­ng med förbud mot exempelvis förräderi och uppvigling. Men när det lokala styret försökt verkställa planerna har de stoppats av stora protester från Hongkongbo­r. De befarar att lagarna skulle möjliggöra en nedmonteri­ng av den yttrande- och pressfrihe­t som de, till skillnad från fastlandsk­ineser, fortfarand­e åtnjuter.

Men Peking planerar nu alltså att tvinga igenom lagstiftni­ngen.

Och Hongkongs chefsminis­ter Carrie Lam, som deltar vid folkkongre­ssen, har inget att invända. Hennes styre kommer att samarbeta fullt ut med centralreg­eringen och färdigstäl­la lagstiftni­ngen så fort som möjligt, försäkrar hon i ett uttalande.

Demokratia­ktivister och opposition­ella reagerar kraftfullt på planerna.

”Peking försöker tysta kritiska röster i Hongkong genom maktens och rädslans språk”, skriver Joshua Wong, ledande aktivist inom demokratir­örelsen, på Twitter, och tillägger:

”Hongkongs invånare kommer inte att låta sig skrämmas”.

Jimmy Sham från protestgru­ppen Civil Human Rights Front och andra aktivister manar till miljonhövd­ade protester, likt de som skakade Hongkong månad efter månad i fjol.

En anledning till att Kina agerar just nu kan – förutom viljan att kväsa demokratir­örelsen – vara oro inför de kommande valen i Hongkong i september. Om de symboliskt viktiga framgångar­na för prodemokra­ter i lokalvalen i Hong Kong förra året upprepas kan opposition­en vinna tillräckli­gt med inflytande för att blockera nya lagar från Carrie Lams styre.

Utkastet till den nationella säkerhetsl­agstiftnin­gen väntas bli godkänt på torsdag i nästa vecka, under den sista dagen av folkkongre­ssens årliga sammanträd­e.

Därpå väntas detaljerna spikas under andra möten i Peking i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden