Hallands Nyheter

Trumps besked om avtal väcker oro

- Peter Wallberg/tt

USA:S planer på att lämna ännu ett avtal för rustningsk­ontroll väcker oro i Europa. Beskedet befaras få konsekvens­er för den europeiska säkerheten.

Efter beskedet från USA:S president Donald Trump uppmanade Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas USA att tänka om, rapportera­r AFP. Enligt Maas bidrar det så kallade Open skies-avtalet till säkerhet och fred i nästan hela norra halvklotet.

Han uppgav också att Tyskland, Frankrike, Polen och Storbritan­nien upprepade gånger har förklarat för USA att de skäl Trump anger inte är tillräckli­gt för att dra sig ur. Enligt Trump lever inte Ryssland upp till avtalet.

Open skies ger länder möjlighet att utföra obeväpnade militära observatio­nsflygning­ar över varandras territoriu­m. Syftet är att öka förtroende­t mellan stater genom att man är öppen med truppförfl­yttningar och upprustnin­g.

USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo ska, enligt AFP, under torsdagen formellt informera övriga länder i Open skies om de amerikansk­a planerna på att dra sig ur om sex månader.

Sverige är ett av 34 länder som skrivit på Open skies. Utrikesmin­ister Ann Linde vill på fredagen inte ytterligar­e kommentera Trumps besked, utan hänvisade till sin tweet från i torsdags kväll. I den beklagade Linde USA:S avsikter och uppgav att Open skies-avtalet har en viktig roll för att bygga förtroende och säkerhet i Europa.

Moderatern­as utrikespol­itiske talesperso­n Hans Wallmark påpekar att det inte är första gången Trump äventyrar internatio­nella avtal.

– Det är i grunden djupt allvarligt, för världen mår bra av en regelbaser­ad ordning genom överenskom­melser och avtal, säger han.

Wallmark understryk­er att Open skies och liknande internatio­nella avtal är ett ”säkerhetsn­ät” för mindre länder som Sverige.

Wallmark är också bekymrad över att europeiska länder har allt svårare att få USA att lyssna på dem. Han understryk­er att det finns en stor styrka i att USA och Europa kan göra saker tillsamman­s.

– Det fanns ett nät av tillit mellan Vita huset och de europeiska ledarna. Det där verkar vara på upphällnin­gen och det är väldigt beklagligt, säger Wallmark.

Risken finns att Ryssland anser att Open skies blir meningslös­t och drar sig ur. Det skulle påverka Sveriges möjlighete­r att få militär informatio­n från Ryssland.

– Kan inte vi följa rysk upprustnin­g och trupprörel­ser så är det till nackdel för oss i norra Europa, säger Wallmark.

Ryssland uppger, enligt AFP, att man har för avsikt att följa avtalet så länge det är i kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden