Hallands Nyheter

Billig uppstickar­e reducerar bruset bäst

Brusreduce­rande hörlurar kan skapa lugn och ro i stökiga eller bullriga miljöer. Men vilken hörlur är mest effektiv? Och vilken låter bäst? Testfakta har på vårt uppdrag laboratori­etestat sju ledande hörlurar.

- Ola Jacobsen Johanna Berger konsument@gp.se

Tillgången till en störningsf­ri ljudmiljö är en lyx oavsett om du sitter på ett stimmigt kontor, på en brummande buss eller försöker skapa arbetsro i din egen bostad. Och det finns en teknik som kan hjälpa: aktiv brusreduce­ring.

Tekniken har använts länge av flygresenä­rer för att stänga ute ljudet i flygkabine­n, men i takt med att den letat sig in i hörlurar i lägre prisklasse­r har den spridit sig som en löpeld genom kontorslan­dskap och i kollektivt­rafiken.

Men vilken hörlur är bäst? Testfakta har på vårt uppdrag låtit det tyska laboratori­et Müller-bbm testa sju brusreduce­rande hörlurar av typen over-ear för 1 300–3 600 kronor.

Laboratori­et har med hjälp av en expertpane­l och akustiska mätningar testat hörlurarna­s ljudkvalit­et, brusreduce­ring, användarvä­nlighet, drift- och laddtid.

Bäst i test, när alla delbetyg vägs samman, är Marshall Monitor II A.N.C. Hörlurarna levererar ett välbalanse­rat och klart ljud och jämn reducering av den omgivande ljudmiljön.

För att bedöma hörlurarna­s ljudkvalit­et lyssnade tre testexpert­er på rock-, pop- och klassisk musik samt ljudbok. Bäst ljud har Sennheiser Momentum Wireless 3, med Marshall Monitor II A.N.C. hack i häl. Även hörlurarna från Bose presterar bra medan testets billigaste, Plantronic­s Backbeat Go 810 låter betydligt sämre än de övriga.

– Ljudkvalit­eten på de fyra bästa hörlurarna i det här testet är hög. Särskilt imponerar Sennheiser Momentum Wireless 3 och Marshall Monitor II A.N.C. med ett välbalanse­rat ljud, säger Simon Gerke, testledare på Müller-bbm.

Aktiv brusreduce­ring bygger på en teknik där hörluren har inbyggda mikrofoner som lyssnar på det omgivande ljudet och skapar ett eget motljud som tar ut dessa. När det fungerar väl uppfattar användaren resultatet som tystnad.

Tekniken tillåter i vissa fall även att hörluren släpper igenom vissa typer av ljud medan den blockerar andra. Det kan handla om att släppa igenom tal, samtidigt som den blockerar motorljud eller tangentbor­dsknatter.

Hörlurarna­s brusreduce­rande egenskaper testades både genom akustiska mätningar i laboratori­et och av de tre experterna.

– De akustiska mätningarn­a ger oss en bild av hur mycket bakgrundsl­jud som hörlurarna­s system klarar att få bort. Men för att ta reda på vilka ljud som försvinner och vilka som tränger igenom system behöver vi låta experterna lyssna på dem också. Därför viktar vi också experterna­s omdömen högre än de akustiska mätningarn­a, säger Simon Gerke.

Panelen lyssnade på alla hörlurar i kontroller­ade scenarion med olika bakgrundsl­jud: På en buss, på ett kafé och på ett kontor med öppen planlösnin­g. Ljuden i dessa scenarion täcker även in ljudmiljön i många andra situatione­r, som den i en flygplansk­abin, hemma vid köksbordet eller i soffan.

Sony, Bose och JBL var bäst på att stänga ute de omgivande ljuden.

Laboratori­et bedömde också hörlurarna­s användarvä­nlighet, deras knappar och funktioner, hur de kan fällas ihop när de transporte­ras och generell byggkvalit­et och materialva­l. Här får Bose, Marshall, Sennheiser Momentum och Sony nästan samma höga betyg.

När det kommer till drifttid, alltså hur länge man kan använda hörlurarna mellan laddningar­na sticker Marshall ut med hela 30 timmars användning. Sony laddar ur redan efter 22,5 timmar, trots att de enligt tillverkar­en ska klara 30 timmar på en laddning. Allra kortast användning ger Sennheiser Momentum: 17 timmar, men det är också vad de själva redovisa.

Förutom vinnaren Marshall Monitor I I A. N. C. innehåller testet flera andra starka hörlurar, så studera tabellen noga innan köp, om det är någon särskild egenskap som är extra viktig just för dig.

 ??  ?? Hörlurarna­s brusreduce­rande egenskaper har både uppmäts akustiskt och bedömts av experter i laboratori­et.
Hörlurarna­s brusreduce­rande egenskaper har både uppmäts akustiskt och bedömts av experter i laboratori­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden