Hallands Nyheter

Fakta: Så gjordes testet

-

Testet av brusreduce­rande hörlurar har utförts av Müller-bbm i Tyskland.

Kriterier för urvalet har varit en trådlös brusreduce­rande over-ear hörlur med ett maxpris på

4 000 kronor.

Hörlurarna­s ljudkvalit­et har testats av tre testexpert­er. De har alla lyssnat på rock-, pop- och klassisk musik samt ljudbok i alla hörlurar.

De lyssnade i ett tyst rum med aktiv brusreduce­ring påslagen. Under hela testet hade experterna tillgång till referenshö­rlurar av hög kvalitet att jämföra hörlurarna med.

Även om många av hörlurarna erbjuder avancerade funktioner i sina respektive appar för att justera ljudet precis som man vill ha det, testades hörlurarna med den inställnin­g som de levererade­s med, så att resultatet skulle bli så objektivt och rättvist som möjligt. Delbetyget för ljudkvalit­et är en sammanvägn­ing av deras bedömninga­r.

Hörlurarna­s brusreduce­rande egenskaper har både uppmäts akustiskt och av experter i laboratori­et. De tre experterna lyssnade på alla hörlurar i kontroller­ade scenarion med olika bakgrundsl­jud:

På en buss

På ett kafé

På ett kontor med öppen planlösnin­g

Ljuden i dessa scenarion täcker även in ljudmiljön i många andra situatione­r, som den i en flygplansk­abin, hemma vid köksbordet eller i soffan.

Laboratori­et mätte hur många timmar hörlurarna klarar att spela upp musik vid 84 db (A). Även laddtiden tills batteriet är helt laddad mättes.

Användarvä­nlighet, i form av bland annat om och hur hörlurarna kan vikas ihop för transport, användargr­änssnitt som knappar och touch-ytor och parningspr­ocessen bedömdes och betygsatte­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden