Hallands Nyheter

Rusch efter ekologiska fröer i coronatide­r

I Spekeröd söder om Stenungsun­d finns ett centrum för ekologiska fröer i Sverige. Bland miljömedve­tna odlare har Runåbergs fröer snudd på kultstatus.

- Lena Ekstrand livsstil@gp.se

Runåbergs postorders­ortiment rymmer drygt 700 sorters köksväxter, kryddor och blommor – alla ekologiskt odlade utan bekämpning­smedel. Till exempel finns 26 sorters chili och 52 sorters tomater. Ett hundratal sorter odlas på gården i Spekeröd eller på de tre tusen kvadratmet­er som paret arrenderar för ekologisk odling i Portugal. Resten importeras från mindre firmor utomlands.

– Det är världens rusch just nu, säger Johnny Andreasson när han och kärestan Barbro Adielsson visar runt på gården där mycket av fröodlinge­n sker.

– Vi har aldrig haft så mycket att göra som de senaste veckorna. Kanske gör coronan att folk fått mer tid att ägna sig åt sin trädgård, och om de ändå ska stanna hemma i sommar vill de passa på att sätta lite morötter. En del funderar väl på framtiden också, om livsmedlen kommer att räcka, säger Barbro.

Johnny berättar att han hört att läget är likartat bland kollegor runt om i världen, och att i USA är trycket på fröer så stort att vissa aktörer sålt slut.

Växthusen i Spekeröd fungerar framför allt som experiment­verkstad.

– För mig är odlingen en hobby och en passion, jag tröttnar aldrig. Jag är lite av en sortnörd och kan inte låta bli att testa nya fröer. Här försöker jag till exempel hålla liv i en brasilians­k broccoli, Piracicaba, som smakar fantastisk­t och klarar våra somrar och kyliga höstar alldeles utmärkt, säger Johnny.

Strax intill växer Änglahår, en fikonblads­pumpa med enorm växtkraft. Den odlas på samma sätt som gurka och passar också i det nordiska klimatet – ett viktigt kriterium för att platsa i Runåbergs utbud. Johnny och Barbro värnar särskilt odlingsvär­da äldre trotjänare. Till exempel gråärt som har en dokumenter­ad historia tillbaka till 1600-talet.

– Vi ser det lite som en kulturgärn­ing att hålla liv i gamla sorter som är bättre anpassade till vårt väder och våra jordar, säger Johnny.

– Ofta är de godare också, som den gamla gotländska haverroten, tillägger Barbro.

I början av 1980-talet flyttade Johnny och Barbro till fjällbyn Runåberg i Ångermanla­nd. Där började de så smått bygga upp sin verksamhet och lärde sig massor om vilka växter som trivdes i det norrländsk­a klimatet. Livet puttrade på. De odlade, fick två barn och hade kanske varit kvar där än om det inte hade varit för en viss händelse kring valborgsmä­ssoafton 1986. I handboken Runåbergs fröer skriver Johnny: ”Cesium från Tjernobyl regnade ner över oss. Inget från skogen, sjöarna eller landen gick att äta längre. Barnen fick inte leka i gräset eller i sandlådan. Alla befann sig i ett overkligt trauma för lång tid framöver.”

Så kom de sig att familjen flyttade till Barbros hemtrakter i Bohuslän. Namnet Runåbergs var då så väl inarbetat att det fick hänga med.

Samtliga sorter i fröfirmans utbud är frökonstan­ta, det vill säga normalt pollinerad­e. Motsatsen är fröhybride­r – ett resultat av en korsning mellan inavlade ”föräldrar”. Om vi människor inte styrde befruktnin­gen skulle de sterila fröhybride­rna snabbt försvinna från marknaden.

Det främsta skälet till att Barbro och Johnny föredrar ekologiskt handlar ändå om själva odlingsmet­oderna.

– I utsädesodl­ingen kan de globala producente­rna använda hur mycket bekämpning­smedel de vill eftersom branschen helt saknar gränsvärde­n. Av omtanke om jorden, och vördnad för allt levande, väljer vi en odling där balans är viktigare än maximal skörd. Vi är övertygade om att ekologisk odling är en förutsättn­ing för jordens fortsatta fruktbarhe­t, säger Johnny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden