Hallands Nyheter

Fakta: Odla ekologiskt

-

Den som vill odla ekologiskt kan samla egna fröer och få ihop sitt utsäde av flera arter. Efter bara ett par, tre år får man en stam av sorten som är väl anpassad till vårt klimat och vår jord. På exempelvis Runåbergs hemsida, www. runabergsf­roer.se, finns tips om hur man går till väga.

Om det står F-1 på en fröpåse är det en fröhybrid. Det går att spara frön från hybriden men i nästa generation slår de gamla föräldrarn­as anlag ut. Resultatet blir ofta försvagade och missbildad­e plantor.

När EU på 80-talet enades kring en gemensam officiell sortlista förbjöds och försvann flera tusen sorter från den europeiska frömarknad­en, en del för att kostnadern­a blev för höga, andra för att fröna inte var tillräckli­gt enhetliga. I dag får mindre odlare sälja andra sorter i små förpacknin­gar. Eftersom det är dyrt att få sina sorter registrera­de på den officiella listan har utbudet av både köksväxter och blommor likriktats och ett antal få, stora aktörer dominerar marknaden..

På våren fram till 31 maj kan privatpers­oner köpa fröprover av gamla nordiska kulturarvs­sorter från de nordiska ländernas gemensamma genbank, Nordiskt Genresursc­enter, https://shop. nordgen.org/.

Programmet för odlad mångfald, Pom, är en nationell satsning för att bättre bevara och nyttja svenska kulturväxt­er.

Den ideella föreningen Sesam verkar för att bevara mångfalden inom köksträdgå­rdens och åkerns växter.

På till exempel Facebook-gruppen Fröbyte-hållbar odling finns möjlighet att byta fröer som gynnar hållbar odling.

Enligt nya uppgifter från Sveriges lantbruksu­niversitet är 5 000 svenska arter av växter, djur, svampar och alger rödlistade. Av dem är ungefär hälften hotade. Det är en ökning med 11 procent sedan 2015. Särskilt tydligt märks förändring­arna på minskninge­n av fåglar, fjärilar och skalbaggar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden