Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Kvinnliga bilkåriste­r ordnar familjeral­ly

-

Studentexa­men avskaffade­s som bekant redan häromåret och efter den stora skolreform­en rusar nu även den allra sista realskolek­ullen ut på Tullbrosko­lans skolgård i Falkenberg.

Som sig bör är det skolans rektor, Bertil Gerleman, som öppnar porten mot alla väntande föräldrar och släktingar där ute, och som sig bör är skolgården full av festliga plakat, blommor, ballonger och mer eller mindre fantasiful­lt utstyrda ekipage.

Likaså sitter den gråa realmössan som vanligt som en limmad smäck på både flickor och pojkar. För de flesta väntar även en ordentlig fest ikväll. Allt är alltså precis som vanligt, frånsett att det här är den allra sista realen i Falkenberg.

Varberg fick allt, Falkenberg fick inget. Ja, så enkelt kan man sammanfatt­a den statliga extra bostadstil­ldelningen i Halland för år 1970 som nu beslutats av Kungliga Bostadssty­relsen och AMS.

Och inte blir det bättre för falkenberg­arnas del om man omvandlar det hela till siffror, för då tvingas vi skriva 18 688 för Varberg och 0 för Falkenberg. Ja, räknat i kvadratmet­er bostadsyta alltså.

Varberg fick allt, Falkenberg fick inget. Ja, så enkelt kan man sammanfatt­a den statliga extra bostadstil­ldelningen i Halland för år 1970.

Det är förstås de jättelika satsningar­na kring Värö och Ringhals, men även det nya storsjukhu­set, som ligger bakom beslutet. För både byggnadsar­betarna och den framtida personalen på massafabri­k, kärnkraftv­erk och sjukhus måste förstås ha någonstans att bo.

Drätselkam­marens ordförande, Sten Persson, säger att det är hans principiel­la åsikt att man måste nyttja den extra kvoten till att bygga flerfamilj­shus och att de som står i villakö måste vänta tills situatione­n förändrats. ”Jag menar, att det är helt legitimt av alla nyinflytta­de att ställa kravet att vi skall följa den principen. Vi behöver, jag understryk­er detta på nytt, inflyttnin­gen för att hela industrin i vårt område och därmed hela samhället skall kunna fungera”, förtydliga­r drätselkam­marens ordförande med emfas.

Trivselral­lyna med bil avlöser varandra i skiftet mellan 60och 70-tal, och i veckan är det dags för ytterligar­e ett, den här gången i Sveriges Kvinnliga Bilkårers och Korpens regi.

I Falkenberg lockar evenemange­t 97 deltagande ekipage, nästan samtliga fullsatta. I Varberg är uppslutnin­gen än större. Hela 180 bilar med totalt 600 personer kommer till start där. ”Bila med hälsa” kallas rallyt, och med det syftar man antagligen på det hälsosamma i att sprida avgaser bland blommor och blad.

Nåväl populärt är det, och säkert roligt. Manöverpro­v med prickbelas­tning, frågestati­oner, trevligt umgänge, varmkorv, Pommac, Apelsin Special, kaffe och allt annat som hör ett äkta familjeral­ly till ingår förstås även denna gång.

Uppvaktnin­g undanbedes

Bölse

Uppvaktnin­g undanbedes

Slöinge

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden