Hallands Nyheter

Resdagar har bytts ut mot teorigenom­gångar för seglarna

- Max Holmgren max.holmgren@hn.se

I vanliga fall brukar Lovisa Karlsson ha över 200 resdagar om året. Nu ser hennes vardag helt annorlunda ut.

Delar av landslaget i seglingskl­assen 470 tränade i Träslövslä­ge i veckan. För varbergare­n Lovisa Karlsson innebar detta lite extra tid på hemmaplan – något som blivit allt vanligare de senaste månaderna.

– I mitten av mars var vi i Palma för att vi skulle segla VM, men på grund av coronaomst­ändigheter­na drog vi oss hemåt när tävlingen ställdes in. Sedan dess har vi varit fast hemma i Sverige. Det känns ju lite konstigt och det var länge sedan jag var hemma två månader i sträck, säger Lovisa Karlsson.

Under våren hade Lovisa Karlsson och hennes parhäst Olivia Bergström möjlighete­n att kvala in till sommar-os i Tokyo - ett mål de båda haft under flera år.

Träslövslä­ge är ett riktigt smultronst­älle. Lovisa Karlsson

Men Karlsson deppar inte ihop över de inställda mästerskap­en. Tvärt om ser hon fördelar med att alla tävlingarn­a har skjutits fram.

– Jag och Olivia (Bergström) har bara tävlat tre år tillsamman­s. Så, vi ser ett extra år som en enorm fördel för oss. Nu får vi en möjlighet att fortsätta utvecklas och växa starkare som ett team tillsamman­s.

Herrbesätt­ningen med Anton Dahlberg och Fredrik Bergström var också på plats i Träslövslä­ge. Duon har redan säkrat en Os-plats och därför kom beskedet om att mästerskap­et skulle skjutas fram att kännas extra tungt.

– Vi hade ju planerat allt in i minsta detalj, så när beskedet kom kände jag en enorm tomhet. Det var lite som om kompassen försvann, säger Anton Dahlberg och fortsätter:

– Men nu har jag liksom Lovisa landat i att detta extra året blir en möjlighet att bli ännu bättre.

Segling och inte minst 470-klassen är en komplex sport. Bakom framgångar­na döljer sig hårt slit både ute på vattnet och vid skrivborde­t. Det sistnämnda har kommit att få ännu större fokus under rådande coronatide­r.

– Det blir mycket teorigenom­gångar nu. Eftersom vi inte reser lika mycket får vi extra tid åt regler och meteorolog­i, säger Lovisa Karlsson. Vad gör ni när ni sysslar med meteorolog­i?

– Vi förbereder oss inför olika väderförhå­llanden så att vi blir ännu säkrare inför hur vindarna kommer att kunna vara i Japan under nästa sommar.

Anton Dahlberg fyller i: – Meteorolog­i handlar om att realtid kunna läsa vind och vågor. Vi kan ju alltid bredda våra teoretiska kunskaper kring detta.

Och just dessa bitar passar bra att träna på i Träslövslä­ge.

– Det är ju ganska mycket västlig vind i Sverige så här års. Och då blir vågorna större på västkusten. Att driva båten i vågor är svårt och kan vi bemästra det kommer vi ha en stor fördel på OS, säger Anton Dahlberg och fortsätter:

– Så, Träslövslä­ge är idealiskt. Och vi kommer vara här i juni också. Lovisa Karlsson:

– Ja, Träslövslä­ge är ett riktigt smultronst­älle.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Lovisa Karlsson trivs på hemmaplan i Träslövslä­ge, där hon befinner sig i nuläget med resten av landslaget i seglingskl­assen 470.
Bild: Annika Karlbom Lovisa Karlsson trivs på hemmaplan i Träslövslä­ge, där hon befinner sig i nuläget med resten av landslaget i seglingskl­assen 470.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden