Hallands Nyheter

Unga tillåts tävla igen: ”Mer idiotiskt än bra”

- Carl Fredrik Johansson 010-471 51 31

Skedala RK är en av de första arrangörer­na ut i Sverige när ridsporten öppnar för ungdomstäv­lingar den 1 juni. Hallands Equestrian­s ställer däremot in för att inte riskera en ekonomisk smäll.

Rent ekonomiskt kanske det inte riktigt går ihop, men samtidigt vill vi erbjuda våra ungdomar att kunna tävla

Ingen tävlingsri­dning har varit tillåten i Sverige sedan slutet av mars på grund av coronapand­emin. Men från och med den 1 juni får ungdomar som är 18 år eller yngre börja tävla igen.

Skedala RK arrangerar som en av de första föreningar­na i landet lokala hopptävlin­gar för ridhäst och ponny helgen 6–7 juni. Men det blir under strikta smittskydd­srestrikti­oner, till exempel:

Ryttarna måste bo inom tio mil fågelvägen från tävlingspl­atsen.

Ingen klass får ha fler än 20 deltagare.

Ryttarna får inte ha med sig mer än en medhjälpar­e.

Ingen prisutdeln­ing.

Det måste gå en timme mellan klasserna för att det inte vid något tillfälle ska befinna sig fler än 50 personer på tävlingsom­rådet.

– Vi hade lite funderinga­r från tävlingsad­ministratö­r i Skedala RK

början hur vi skulle göra, men tog hjälp av vår styrelse. Rent ekonomiskt kanske det inte riktigt går ihop, men samtidigt vill vi erbjuda våra ungdomar att kunna tävla, säger Ewa Gunnarsson, tävlingsad­ministratö­r i Skedala RK och fortsätter:

– Sedan har vi visserlige­n höjt priserna lite mer än vanligt med tanke på att det blir få starter,

Intresset för att vara med i tävlingen är enligt Gunnarsson stort.

– Vi har en tävling till häst som bara är för juniorer och där är det inte fullt, men i ponnytävli­ngen på söndagen är det reserver i nästan alla klasser. I ena klassen är där nog 17 reserver så det märks att det är efterfråga­t, säger hon.

Andra lokala klubbar resonerar annorlunda. Hallands Equestrian­s utanför Laholm skulle ha haft en regional och lokal dressyrtäv­ling för ponny och ridhäst den 14 juni, men har ställt in.

”Vi känner ... att det är i princip omöjligt för oss att genomföra tävlingen utan ett rejält minus i kassan då säkerhetsr­utinerna kommer resultera i färre starter men samma fasta kostnader”, skriver föreningen på Instagram.

Peter Månsson, som är ryttare, tränare och lagledare för Hallands Equestrian­s elitallsve­nska hopplag, är kritisk mot att det är ungdomar och inte vuxna – som klarar sig mer på egen hand på tävlingarn­a – som tillåts börja tävla.

Han säger:

– Det låter mer idiotiskt än bra. Alla föräldrar blir ju tvungna att följa med sina barn. Smittsprid­ningsmässi­gt hade det varit bättre att låta dem som jobbar med det profession­ellt få börja först. Men det är min åsikt.

Ewa gunnarsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden