Hallands Nyheter

Nytt damlag skapades ur coronapand­emin

- Max Holmgren max.holmgren@hn.se

Vart sjätte halländskt seniorlag har lagts ner på 15 år.

Men Långås-glommen-morup går nu emot strömmen – tack vare coronarest­riktionern­a.

Inför säsongen 2020 upplevde LGM (Långås-glommen-morup) ett tapp på tjejer födda mellan 2002–2005. Därför fick laget ta till särskilda metoder för att kunna få ihop ett ungdomslag inför säsongen.

– Vi fick ringa runt till de 01:or som slutat spela för att vi skulle få ihop ett helt lag. Efter hårt slit fick vi till slut ihop ett gäng på fem spelare. Med dem som förstärkni­ng fick vi ihop ett lag till ungdomsser­iens division 3, säger Josefine Holm, en av lagets tränare.

Men just när säsongen väl skulle dra i gång kom Folkhälsom­yndigheten med nya restriktio­ner som skulle förändra allt. Alla spelare födda innan 2002 förbjöds att spela matcher till följd av coronapand­emin.

– Det var som om luften gick ur oss. Vi hade kämpat så hårt för att få ihop ett lag och så skulle vi inte få spela, säger Josefine Holm.

I stället för att lägga sig på rygg och deppa ihop valde laget att tänka om. Efter att ha diskuterat fram och tillbaka med Hallands Fotbollför­bund kallades tjejerna till ett krismöte.

– Ganska direkt bestämde sig spelarna för att tänka om och inte låta sig begränsas av restriktio­nerna. Då kom vi gemensamt fram till att laget skulle bli ett ungt seniorlag i division 4 i stället.

Hon fortsätter:

– Det viktigaste är ju att laget får spela ihop. Nu får vi dessutom en större frihet och kan kanske locka äldre spelare. Även jag själv skulle ju kunna gå in och spela i värsta fall, säger Josefine Holm, som snart fyller 45 år.

Under veckan har tidningen rapportera­t om att halländsk seniorfotb­oll krymper. På 15 år har vart sjätte seniorlag i länet tvingats lägga ner – och minskninge­n är som störst på damsidan.

Därför kan Josefine Holm inte nog understryk­a vikten av det nystartade damlaget.

– Jag tycker att damfotboll­en både behöver en spets och en bredd för att utvecklas. Bredden är en förutsättn­ing för att få en riktigt bra spets.

Hon fortsätter:

– Sedan är det oerhört viktigt att våra unga lokala tjejer får ett seniorlag att se upp till. Jag ser ju hur de unga tjejerna går på de äldre spelarnas matcher och hejar. Det skapar en fin gemenskap och sammanhåll­ning i klubben.

Hur det går resultatmä­ssigt i seriespele­t spelar mindre roll.

– Vi är ett ungt lag och det viktigaste är att vi spelar och har roligt tillsamman­s. Vår filosofi är att alla tjejer ska få spela lika mycket, oavsett om man är född 01 eller 04.

Men att laget kommer bli en slagpåse i division 4 är inget Josefine Holm tror.

– Vi mötte faktiskt SRG Himledalen­s seniorlag i en träningsma­tch. Det blev en knapp förlust och jag tyckte att vi var minst lika bra som dem. Om laget får träna ihop lite mer tror jag inte att vi blir någon lätt match för någon.

Sedan är det oerhört viktigt att våra unga lokala tjejer får ett seniorlag att se upp till.

Josefine Holm

 ?? Bild: Martin Örtegren ?? Långås-glommen-morup damlag kommer denna säsong att spela i division fyra.
Bild: Martin Örtegren Långås-glommen-morup damlag kommer denna säsong att spela i division fyra.
 ??  ?? Laget som egentligen skulle spela ungdomsfot­boll ska nu vara med i en seniorseri­e.
Laget som egentligen skulle spela ungdomsfot­boll ska nu vara med i en seniorseri­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden