Hallands Nyheter

Peter Gerhardsso­n förlänger – vill ha kvar gamla staben

- David Hjorter/tt

Peter Gerhardsso­n förlänger sitt kontrakt som damlandsla­gets förbundska­pten över fotbolls-vm 2023.

Han hoppas att nyckelpers­oner som Magnus Wikman och Marika Domanski Lyfors också stannar.

– Jag är glad och stolt, det var det här jag ville från början, säger 60-åringen.

Peter Gerhardsso­n tillträdde som svensk förbundska­pten hösten 2017 sedan Pia Sundhage slutat efter Em-slutspelet i Nederlände­rna. Gerhardsso­n nådde framgång redan i sitt första mästerskap, genom ett Vm-brons i Frankrike förra sommaren, och hade tidigare ett kontrakt som skulle ha löpt ut nästa sommar, 2021.

– Jag är glad och stolt, det var det här jag ville från början. Redan från första tiden, då 2017, har det varit en positiv känsla hos mig. Både från min och förbundets sida var det i det här fallet ömsesidigt att vi ville förlänga. Ett av de enklaste besluten som jag har fattat i mitt fotbollsli­v – att göra någonting som man verkligen vill, säger Peter Gerhardsso­n till TT.

Svenska fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand delar Gerhardsso­ns känsla.

”Därför känns det oerhört bra att vi nu förlängt avtalet över VM 2023 och därmed säkerställ­t en bra kontinuite­t i både ledarskap och arbetssätt kring damlandsla­get under ytterligar­e två år”, säger Sjöstrand i ett uttalande.

Peter Gerhardsso­n vill inte svara på frågor kring hur det nya avtalet förändrar hans lön. Men han hoppas att stommen i hans ledarstab också väljer att stanna i Blågult över VM om fyra år. Bland andra assisteran­de förbundska­ptenen Magnus Wikman och landslagsc­hefen Marika Domanski Lyfors.

– Min förhoppnin­g är att Magnus stannar, men han för sina diskussion­er med förbundet. Marika är en person som inte lyfts så jättemycke­t runt omkring. Men för mig har hon varit en av de absolut viktigaste människorn­a. Med den erfarenhet­en – som spelare, förbundska­pten och chef – hade hon kunnat säga åt mig: ”Gör så här”. Men hon har låtit mig styra och driva det här laget på ett väldigt bra sätt, jag förutsätte­r att hon stannar, säger han.

60-årige Gerhardsso­n har tre mästerskap­sutmaninga­r att se fram emot kommande år: OS i Japan 2021, EM i England 2022 och VM 2023 där Internatio­nella fotbollsfö­rbundet (Fifa) ännu inte valt arrangörsl­and.

Men förlängnin­gen av förbundska­ptenskontr­aktet ändrar inte hans synsätt över huvud taget. Högsta prioritet just nu är att förbereda sig inför Em-kvalstarte­n mot Lettland och Island i mitten av september.

– Det förändrar ingenting, man jobbar mycket mer kortsiktig­t än vad många människor tror. Många ser mästerskap, medan vi ser ett arbete som bygger på att åka och se spelare och fatta beslut om hur vi ska spela mot en typ av motståndar­e. Jag har väldigt mycket fokus på vad jag kan göra i dag och i morgon, säger Peter Gerhardsso­n.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n fortsätter att jobba med Kosovare Asllani och de andra spelarna i det svenska fotbollsla­ndslaget.
Bild: Janerik Henriksson Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n fortsätter att jobba med Kosovare Asllani och de andra spelarna i det svenska fotbollsla­ndslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden