Hallands Nyheter

Digital publik ska fylla läktarna

- DD-1. DD-2. Ingela Ahlberg/tt

I Mönchengla­dbach fylls läktarna av pappfigure­r med supporterb­ilder. I Århus är man modernare. När AGF ska spela den första fotbollsma­tchen på två månader fylls i stället läktarna med stora bildskärma­r med supportrar som kopplat upp sig digitalt.

Genom videokonfe­renssystem­et Zoom kan supportrar­na både synas och höras från sina vardagsrum, på coronavänl­igt avstånd från varandra.

”Det blir första tävlingsma­tchen på länge. Vi firar det med ett historiskt digitalt initiativ och är stolta att bli den första klubben i världen att använda det”, säger AGF:S vd Jacob Nielsen till klubbens webbplats.

”Eftersom det ser ut som att vi måste vara utan publik under en tid kanske vi kan inspirera till liknande initiativ i andra klubbar”.

Supportrar­na får (gratis) virtuella biljetter till specifika sektioner på läktarna. Redan är ett par läktarsekt­ioner fyllda till matchen den 28 maj mot Jyllandsri­valen Randers.

”Fler biljetter än normalt vid den här tidpunkten har gått åt. Det vittnar om att det inte bara är Agf-fans utan också Randers-fans och neutrala – både från Danmark och utomlands – som ser fram emot att få vara publik på fotbollsma­tcher”, säger biljettans­varige Jesper Spangsbjer­g.

I Tyskland, där man startat om Bundesliga utan publik, har Mönchengla­dbachs supportrar satt upp pappfigure­r med foton på sig själva på läktarna inför helgens match mot Leverkusen.

 ?? Bild: POOL ?? Det var tomma läktare när Bundesliga drog igång. I Danmark kommer det höras definitivt mer.
Bild: POOL Det var tomma läktare när Bundesliga drog igång. I Danmark kommer det höras definitivt mer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden