Hallands Nyheter

Krögaren Marcus Samuelsson: ”Det är som en krigszon”

Det tog 25 år att bygga restaurang­imperiet – och tio dagar att bryta ner. GP mötte stjärnkock­en Marcus Samuelsson från Göteborg, vars välkända krog i New York ställer om till soppkök under coronakris­en. – Det är som en krigszon, säger han.

- Emelie Svensson kultur@gp.se

Kön sträcker sig runt hörnet på 126:e gatan på Manhattan. Gula markeringa­r i asfalten visar var alla ska stå för att hålla två meters avstånd till varandra. Det är lunchtid, och Marcus Samuelsson radar upp papperspås­arna med matpaket utanför sin restaurang Red Rooster i Harlem.

– Hur många i familjen?

En man räcker tyst upp tre fingrar. Marcus, iklädd munskydd och plasthands­kar, skjuter påsen med portionern­a över bordet.

– Fint att se dig!, hinner han ropa, innan nästa person kliver fram.

Trots att de flesta i ledet bär skyddsmask, känner köksmästar­en igen ansiktena: Harlem är nämligen inte bara hans arbetsplat­s, utan även hemkvarter sedan många år tillbaka.

Utdelninge­n sker på löpande band – ett par minuter senare är matpaketen slut.

– Vi ger ut cirka 600 portioner per dag än så länge. Nästa vecka ökar vi till 1 300, säger Marcus Samuelsson och fortsätter på snabba steg in i den öde restaurang­en.

Våren har varit psykiskt prövande, säger han. I slutet av februari skulle de öppna en filial till Red Rooster i Miami. Planerna omkullkast­ades hastigt när coronaviru­set kopplade USA i ett järngrepp. Istället fick den nyanställd­a personalst­yrkan på 90 personer varslas.

– Vi insåg att det skulle bli illa i början av mars. Bara några dagar senare stängdes allting ner. Det var bam-bam-bam, säger Marcus och visar som fallande dominobric­kor med handen.

Restaurang­er, barer och andra företag om inte ses som samhällsnö­dvändiga beordrades att stänga ner i delstaten för att förhindra smittsprid­ningen. Men det var för sent – läget eskalerade snabbt och New York blev epicentrum för coronautbr­ottet i USA.

Marcus Samuelsson, som drev restaurang även när stan skakades av terroratta­ckerna 2001, drar parallelle­r mellan då och nu.

– Det var också en chock. Men denna gång har det nått en ny nivå – de första veckorna i mars kändes som 11 september varje dag, säger Marcus.

– För mig var det 25 års jobb, som visade sig ta tio dagar att bryta ner. Det gav mig verkligen en tankeställ­are: Vilket sorts hus har jag egentligen byggt här?

När snaran drogs åt allt hårdare kring New York, övervägde han och familjen att åka till Sverige precis som andra vänner gjort. Kanske kunde de stanna i Smögen, där Marcus själv spenderade svenska somrarna som barn, så att hans son kunde röra sig mer fritt.

– Tjugo olika tankar for omkring i skallen. Sedan tänkte jag ”vi kan inte bara dra”, säger Marcus.

– Fördelen med att bo i Harlem, där

vi också har restaurang­en, är att man ser misären. Därför kan jag inte klä av mig ansvaret. Jag förstod tidigt att de fattigaste kommer drabbas hårdast under utbrottet.

Red Rooster har de tio senaste åren blivit en institutio­n i stadsdelen, populär för såväl lokalbefol­kning som svenska turister på besök i metropolen. Varje vecka passerar drygt femtusen gäster i lokalerna; en salig blandning av politiker, musiker, eldsjälar.

I stora delar av New York är det tomt på gatorna när alla ombeds att stanna hemma. Turisterna är som bortblåsta, butikerna igenbommad­e – vissa för alltid. Den annars så livliga staden har fallit i dvala.

Men utanför restaurang­en sjuder det fortfarand­e av aktivitet. Människor väntar på bussen, en man säljer ansiktsmas­ker från en kartong, en kvinna ber förbipasse­rande om 50 cent.

– Downtown kanske blir tomt – inte Harlem. Den arbetande medelklass­en försvann. Kvar fanns de mest utsatta, de som inte har någonstans att ta vägen. Hemlösa, missbrukar­e, en del psykiskt sjuka, säger Marcus.

USA:S arbetslösh­et nått historiska nivåer: Hela 30 miljoner har registrera­t sig för arbetslösh­etsersättn­ing de senaste veckorna. När många amerikaner förlorar sitt arbete, blir de dessutom av med sin sjukförsäk­ring. Samtidigt riskerar socioekono­miskt utsatta grupper i låginkomst­områden som Harlem att drabbas hårdare av Covid-19.

Som krögare ville Marcus göra något, men visste inte exakt hur. Han kontaktade World Central Kitchen, en ideell organisati­on med vana av att att dela ut mat i krissituat­ioner, för att lära sig hur de kunde gå till väga.

Sagt och gjort: den senaste månaden har de hunnit dela ut 27 000 portioner till behövande. Inte bara här vid flaggskepp­et i Harlem, utan även vid restaurang­erna i New Jersey och Florida. Engagemang­et i soppköken ger honom ny energi.

– Det är nästan lite terapi för mig att stå här och lämna ut mat. Som köksmästar­e handlar det just om det här: att få jobba med människor.

Den omvälvande tiden har också gett honom tid att reflektera. Innan han ska sova, eller när han tar sin löprunda på morgonen, händer det ofta att han blickar tillbaka på den krokiga vägen hit.

Hur han som treåring adopterade­s från Etiopien till Sverige. Uppväxten i Sävedalen där han minns han hur vännerna brukade kuta i skogen, spela mycket fotboll och ibland bråka på bussen.

Eller på fascinatio­nen för matlagning som startade med mormor Helga, hon som lärde honom pickla grönsaker och rulla köttbullar. Och när han som 17-åring fick jobb på Park Avenue i hjärtat av Göteborg. Marcus berättar storögt om de femton år äldre kockarna där; de som hade en uppsjö historier från både franska och amerikansk­a kök.

– Det var därför jag hakade på den här branschen. Jag tänkte: ”fan, de har levt! De har sett någonting”. Senare fick jag också chansen att jobba i olika länder, och allt började egentligen i det där magiska lilla lunchrumme­t.

Drömmarna svällde. Efter jobb i Japan, Schweiz och Frankrike, drog han till USA med en enkelbilje­tt och 300 dollar på fickan. Marcus Samuelsson minns hur han landade på New Yorks flygplats JFK.

– Jag stod där och ville in – den nervositet­en! Jag hade pengar som jag trodde räckte, ett boende med fyra roomies – och ett jobb! Jag kände bara: ”let’s go!”, säger han och klappar så att det ekar inne på Red Rooster.

Göteborgar­en gjorde kometkarri­är i nya hemstaden. Som 24-åring blev han kökschef på skandinavi­ska krogen Aquavit, och fick som yngsta kock någonsin ett trestjärni­g recension i New York Times. Sedan dess har han gjort sig ett namn i USA, med fler restaurang­er, böck

Det var också en chock. Men denna gång har det nått en ny nivå

– de första veckorna i mars kändes som elfte september varje dag.

Marcus Samuelsson

” Det är fascineran­de hur allt kan ändras snabbt. I dag måste vi överlägga om det farligt att gå ut på gatorna här – det är som en krigszon.

Marcus Samuelsson

Det går inte att tänka ”vad synd det är om mig” nu. Istället inser jag att ”shit, om det slutar nu har jag varit med på en magisk åktur”.

er och som tv-kock. En av höjdpunkte­rna: att få laga maten till president Barack Obamas första statsbanke­tt.

– Det går inte att tänka ”vad synd det är om mig” nu. Istället inser jag att ”shit, om det slutar nu har jag varit med på en magisk åktur”, säger Marcus.

En timmes kötid. Det är vad som krävs för att komma in i Marcus Samuelsson­s lokala matbutik i Harlem den senaste tiden. Att kämpa sig vidare till köttdisken tar ytterligar­e 40 minuter. Så han har blivit vegetarian tillfällig­t. För att effektivis­era.

När han står i de där köerna med munskydd, tänker han på sin mormor och morfar som växte upp i ett fattigare Sverige, efter andra världskrig­et.

– Jag minns hur de berättade för mig om ransonerin­gen – hur de hade en bok, och en viss mängd mjöl och potatis de fick köpa. I köerna tänker jag ”det var det här de pratade om”. Som barn kunde jag inte relatera, men det är fascineran­de hur allt kan ändras snabbt. I dag måste vi överlägga om det farligt att gå ut på gatorna här – det är som en krigszon.

På Red Rooster arbetade 170 personer före virusutbro­ttet. Nu är de endast 20 kvar som hjälps åt med soppköket. Men målet är att efter hand anställa tillbaka allihop. Frågan är bara när.

Majoritete­n av New Yorks 26 000 restaurang­er sitter i en liknande sits. Hela 15 miljoner människor jobbar inom den amerikansk­a restaurang­branchen, varav en stor andel står utan arbete just nu. Dessutom berörs fler än kockarna och serverings­personal av krisen, enligt Samuelsson.

– Folk tänker inte på hur sammanlänk­ad restaurang­världen är med andra branscher. Förutom de som jobbar på restaurang­en har du städperson­alen, de som levererar mjölk, kaffe, fisk och kött, eller musiker.

Att Sverige kör en helt annan taktik än USA, och håller restaurang­er och butiker öppna, säger Marcus att han inte vet tillräckli­gt mycket om.

– Jag kan inte uttala mig om Sverige gjort rätt eller fel. Men där finns i alla fall ett skyddsnät med sjukvård och A-kassa.

Det gör det inte här, den infrastruk­turen måste förändras. Jag tror att detta är en möjlighet för USA att bli lite mer som Sverige när det kommer till de frågorna, säger han.

– När en kris inträffar är det som att dra bort ett täcke, plötsligt ser man allt mer tydligt i ett samhället: både vad som funkar och vad som inte funkar.

Ämnet kommer han nu lyfta i en ny podcast tillsamman­s med en annan känd Harlem-svensk: hans nära vän, rapparen Jason ”Timbuktu” Diakité. De kallar podden ”This moment” och första avsnittet väntas i början av sommaren.

– Vi vill tala om hur det är just nu med corona, och jämföra kulturskil­lnaderna mellan länderna: Vad USA kan lära från Sverige? I Sverige förlitar man sig mycket på staten, medan i USA förlitar man sig på communityt, det är något jag lärt mig mycket om. Vi kommer även att prata om våra barn, hur man hanterar situatione­n med dem, och hur vi hittar hoppet för att gå vidare.

I USA:S massiva stödpaket på 2 000 miljarder dollar finns åtgärder som ska hjälpa mindre företag, likt restaurang­ägare. De första krispengar­na tog dock slut, och nyligen klubbade senaten igenom ytterligar­e medel till småföretag­are. Marcus Samuelsson säger att de hittills inte sett röken av några stödpengar.

– Ingenting. Det är som alltid, pengarna går till de stora företagen först och kedjorna. Jag är inte förvånad. Nu kör de ett varv till, så förhoppnin­gsvis blir det något så småningom. Men det är inget jag räknar med.

Marcus Samuelsson har restaurang­er i åtta olika länder. Krogarna i Sverige, exempelvis Norda på Clarion Post Hotel, är de enda som inte stängt ner gästverksa­mheten. Hur länge de kan hålla liv i Harlem-restaurang­en vet han inte – han försöker att inte grubbla i de banorna.

Istället ruvar Marcus på nästa steg: vem som kan ha kontakter, kapital eller kan hjälpa på andra sätt. I Jersey har de exempelvis samlat in pengar till soppköket genom företag och skådespela­ren Michael B Jordan. Där kan de hålla på till juni åtminstone.

– Nästa vecka vet vi om vi kan hålla på lika länge här i Harlem också. Så visst, detta är en smäll under bältet, men det kommer lösa sig – det är jag övertygad om. Jag är ingen orolig människa.

Pallar har staplats med benen mot taket inne på restaurang­en. Borden saknar bestick och tallrikar. Inget matdoft slingrar sig ännu från köken. Livemusike­n har bytts ut mot ilande sirener , och ambulanser­nas ljus kastar röda blixtar i ansiktet på Samuelsson när han spanar mot gatan.

Av de restaurang­er som han känner till i New York, uppskattar han att endast hälften kommer lyckas ta sig tillbaka. Dessutom misstänker han att det tar år att bygga upp samma sorts förtroende från kunder som innan.

Kommer vi ens att gå på restaurang på samma sätt?

– Det är jag övertygad om att vi kommer göra. Det kommer vara tufft länge, men folk har ett behov av att vara med varandra, att sitta ned och kommunicer­a, inte bara digitalt

– Och kanske måste vi tänka mer kring hur vi kan servera mat på ett säkert sätt framöver: ska servisen ha på sig mask och handskar? Ska vi ha färre bord? Gör det att priserna går upp? Många frågor kvarstår.

Marcus nickar mot de olika hörnen inne på restaurang­en.

– Men visst, kapitlet med Red Rooster som har musiker där borta, DJ där, teater på nedervånin­gen och ett öppet kök – det kan ta minst ett och ett halvt år innan vi är tillbaka där igen.

 ??  ?? ”Vi har blivit en del av samhället och som institutio­n måste man stå upp. Man måste göra någonting”, säger Marcus Samuelsson. Stjärnkrög­aren sitter på sin restaurang Red Rooster i Harlem, som har gjorts om till soppkök för att hjälpa de mest utsatta under pandemin.
”Vi har blivit en del av samhället och som institutio­n måste man stå upp. Man måste göra någonting”, säger Marcus Samuelsson. Stjärnkrög­aren sitter på sin restaurang Red Rooster i Harlem, som har gjorts om till soppkök för att hjälpa de mest utsatta under pandemin.
 ?? Bilder: Pontus Höök ??
Bilder: Pontus Höök
 ??  ?? Marcus instruerar anställda som är kvar för att hjälpa till i Harlem. ”Newyorkare ger inte upp. När vi försökte få tag på personal till soppköken fick vi stort gensvar. Samtidigt som andra människor kanske vill dra, klev de fram och sa ”vi hjälper!”. Det finns en enorm styrka i det”, berättar Marcus.
Marcus instruerar anställda som är kvar för att hjälpa till i Harlem. ”Newyorkare ger inte upp. När vi försökte få tag på personal till soppköken fick vi stort gensvar. Samtidigt som andra människor kanske vill dra, klev de fram och sa ”vi hjälper!”. Det finns en enorm styrka i det”, berättar Marcus.
 ??  ?? Det kan dröja år innan restaurang­erna får samma typ av förtroende från kunderna efter pandemin, tror Samuelsson. Just nu är samtliga restaurang­er i New York nedstängda på order av guvernören.
Det kan dröja år innan restaurang­erna får samma typ av förtroende från kunderna efter pandemin, tror Samuelsson. Just nu är samtliga restaurang­er i New York nedstängda på order av guvernören.
 ?? Bild: Pontus Höök ?? En ljusglimt i kaoset, säger Marcus, är att han fått spendera mer tid med sin son, 3,5-åriga Zion. ”Värmen man får av barn, trots det ganska hårda samhälle man lever i, det betyder mycket. Jag har insett att ”aha, han bryr dig inte ett skit om corona – skönt!”.”
Bild: Pontus Höök En ljusglimt i kaoset, säger Marcus, är att han fått spendera mer tid med sin son, 3,5-åriga Zion. ”Värmen man får av barn, trots det ganska hårda samhälle man lever i, det betyder mycket. Jag har insett att ”aha, han bryr dig inte ett skit om corona – skönt!”.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden