Hallands Nyheter

23 nya nämndemän anställda i maj månad

- Nils Lindgren

Åldrande nämndemän tvingas avstå förhandlin­gar under coronapand­emin då de utgör en riskgrupp. Därför anställer man nu 23 nya nämndemän av det yngre gardet.

Halland: När Ingvar Arvidsson, 93, utsattes för ett blufförsök på sms ville han göra en polisanmäl­an. Men polisen ville inte ta emot hans anmälan.

– Jag blir upprörd, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägeris­ektionen i polisregio­n väst.

Det började med att hallänning­en Ingvar Arvidsson, 93, fick ett lustigt sms.

– Det kom från ett märkligt nummer, 20-75-60, säger han.

Det stod det att det var andra påminnelse­n och att Ingvar hade vunnit en dragning i slutet av februari. För att få ut sin vinst ombads han klicka på en länk och fylla i sina kontouppgi­fter.

– Det var uppenbart att det var en bluff. Jag hade aldrig deltagit i någon dragning och jag hade inte fått någon påminnelse tidigare, som det stod i sms:et. De som skickade ut det här ville bara åt mina kontouppgi­fter, säger han.

Ingvar har läst om liknande fall där mottagaren gjort som det stått i sms:et och lämnat ut sina kontouppgi­fter.

– Jag vill erinra mig om att han blev av med en del pengar, säger han.

Han bestämde sig för att gå till polisen och anmäla bluffarna. Men polisen ville inte ta emot hans anmälan.

– De sade att utredninge­n bara kommer att läggas ner, att det inte kommer att leda någon vart att anmäla det, säger han.

Magnus Lindegren är chef för bedrägeris­ektionen i polisregio­n väst. Han blir upprörd när han hör hur Ingvar Arvidsson har blivit bemött.

– När man tar sig tiden och kontaktar polisen för att göra sin skyldighet som medborgare ska man inte nekas att göra en anmälan även om anmälnings­mottagaren tror att utredninge­n kommer att läggas ner, sånt kan man aldrig veta. I slutändan kan det visa sig att det var nyckeln som löste upp knuten, säger han.

Det är ovanligt att anmälninga­r om bedrägerie­r inte tas upp, men det är inte första gången som Magnus Lindegren hör talas om fenomenet.

Så vad ska man göra om polisen inte vill ta emot en anmälan?

– Det man ska göra är att ta kontakt med oss igen och lämna sina uppgifter så att vi kan ta ställning till dem. Jag tycker inte att en anmälnings­mottagare ska hantera den här typen av informatio­n på det sättet.

Men för Ingvar Arvidsson är saken överspelad.

– Jag tänker att jag kan förekomma bluffarna genom att gå ut med en varning till andra. Jag har själv fyllt 93 år och tycker att det är för jävligt att det här riktar sig till oss äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden