Hallands Nyheter

Tuffa tider för Ria i Falkenberg under pandemin

- Alma Tallborn alma.tallborn@hn.se

Falkenberg: När färre och färre handlar i Rias second hand-butik eller besöker de dagliga matserveri­ngarna blir det allt svårare för organisati­onen att gå runt. En tillfällig lösning har blivit att permittera alla anställda.

Falkenberg: Det är tydligt att Ria i Falkenberg betyder mycket för dess besökare. Men sedan coronaviru­sets utbrott i Sverige har verksamhet­en brottats med ekonomiska svårighete­r.

I Ria Falkenberg­s hus på Stationsga­tan har frukostser­veringen precis avslutats. I en av husets gemensamhe­tsytor sitter Bo Af Upphöj, som stolt berättar att han fyller 65 år i år, Klas-göran som flyttade till Falkenberg för två veckor sedan och Maria Fenixell som är förestånda­re för verksamhet­en.

Ria Falkenberg är en fristående kristen organisati­on med syftet att motverka utanförska­p. Sedan coronautbr­ottet har de mött ekonomiska svårighete­r efter ett tapp av besökare under de dagliga matserveri­ngarna och i second hand-butiken.

– Just nu får vi det att funka, men det är inget som kommer hålla i längden. Vi har fått permittera alla i personalen på 20 procent. Men vi ser till så att det alltid är någon här, säger Maria Fenixell.

Bo och Klas-göran har bara känt varandra i två veckor, men Bo berättar att de hunnit bli goda kamrater. Bakom varsin kopp kaffe samtalar de om sin historia och relation till det röda tegelhuset.

– Hade Ria inte funnits hade jag inte varit vid liv i dag, säger Klas-göran.

Klas-göran har satt sig på en stol en bit in i lokalen. Han berättar att han efter ett rånöverfal­l 1999 drabbats av kronisk smärta i rygg och nacke, som lett till år av självmedic­inering. Till Ria i Falkenberg kommer han för samtalen, och hjälper till i trädgården.

– Jag har alltid gillat trädgård. Det är kul att ha å göra. Men bara ena armen funkar så det får räcka att använda en, säger Klas-göran och Bo fyller i:

– Både potatis och morötter. Han är en riktig fena på det där.

Även Bo har kämpat med ett missbruk. Han lutar sig framåt i soffan och berättar att vägen tillbaka inneburit många år hos psykiatrin, men även inom kyrkan och på Ria.

– Det går väl bra hos psykiatrin, men de vill att jag ska tänka tillbaka så mycket i vad som hänt förr. Då blir jag väldigt ledsam. Här kan man i stället komma som man är i stunden, och hitta ro.

Hjälpen genom samtalen Bo har fått på Ria är något som han under hela kaffestund­en talar varmt om.

– Alla som kommer hit vandrar ungefär samma väg, och det är genom hjälp från Maria. Hon är så duktig och hjälpsam, säger Bo med händerna tryggt runt kaffekoppe­n.

Många av de som kommer till Ria i Falkenberg kämpar för att bryta ett missbruk, och befinner sig ofta på olika sätt i en riskgrupp. Maria Fenixell berättar att de haft folk som hört av sig och efterfråga­t boendeplat­s hos dem, men att de senare fått avstå på grund av viruset.

– Vi hoppas ju att de hör av sig igen sedan när allt lagt sig. Att de inte bor här nu betyder ju inte att deras boende- och livssituat­ion löst sig.

På andra håll i Halland har Riahem lagt ner på grund av indragna bidrag från kommunerna. Varje år när det kommer besked om bidragen från Falkenberg­s kommun håller de anställda andan.

– Kommunen är en av våra största bidragsgiv­are så deras anslag är både livsviktig­t och väldigt tacksamt. Än så länge har vi inte fått några signaler om att det skulle ta stopp därifrån, säger Maria Fenixell.

Maria berättar vidare att oron är att fördomarna ska ta över då missbrukar­e är en grupp i samhället som ofta möts av misstanke och lite sympati.

– Det är ett hårt arbete, inget man bara kan rycka upp sig ur som många tror, säger Bo. Klas-göran nickar instämmand­e. – Hit får komma som man är. Vi bryr oss inte om var du varit utan var du är. Många som kommer hit säger att de upplever en känsla av lugn, säger Maria.

– ...och kärlek, fyller Klas-göran i och tar en sista klunk av kaffet.

” Just nu får vi det att funka, men det är inget som kommer hålla i längden.

maria Fenixell

 ??  ??
 ?? Bild: Alma Tallborn ?? Bo af Upphöj berättar att samtalen med maria Fenixell varit till stor hjälp i hans kamp mot missbruk.
Bild: Alma Tallborn Bo af Upphöj berättar att samtalen med maria Fenixell varit till stor hjälp i hans kamp mot missbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden