Hallands Nyheter

Det är inte rimligt att särbehandl­a fotbollen i dessa coronatide­r.

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Kommunstyr­elsens ordförande i de halländska kommunerna Halmstad, Falkenberg och Varberg drar en lans för elitfotbol­len och sina respektive lag. De vill att spelet ska komma igång. Representa­nter för fotbollen har under en tid fört diskussion­er med Folkhälsom­yndigheten för hur starten av seriematch­erna ska se ut och när de ska komma igång. Myndighete­n har inte velat skynda på beslutet utan vill se all elitidrott på samma sätt och inte särbehandl­a någon sport. Det har inte hindrat fotbollsfö­reträdarna från att bli mer och mer frustrerad­e. Det handlar om mycket pengar för klubbarna.

Nu har alltså vissa politiker vaknat och försöker hjälpa till att påverka Folkhälsom­yndigheten. Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni kom häromdagen med kravet att starta allsvenska­n. Hon behöver förvisso föra fram frågor som engagerar väljarna, men just denna känns lite väl populistis­k.

Det är inte rimligt att ge en elitidrott särbehandl­ing och frikort från riktlinjer­na. Det skaver i mig när politiker försöker samla poäng när det faktiskt handlar om så allvarliga frågor som om liv och död.

Att de lokala hallandspo­litikerna ser ”sina” lag som viktiga för det lokala varumärket är förståelig­t. Men politiker borde hålla sig för goda för att lägga sig i sådana detaljer som start på en spelsäsong. De förnekar att det är ett populistis­kt utspel, men vad är det annars? Matcherna är tänkta att spelas utan publik. Det viktiga är att matcherna sänds via tv och digitalt så det finns incitament för sponsorer att satsa pengar. Då kan man rädda en del av ekonomin och spelarna kan få lön.

Men hur har man tänkt sig hantera det faktum att många fotbollsin­tresserade, i brist på arenaupple­velse, gärna ser matchen tillsamman­s och med ett glas öl i handen, gärna på en sportbar. Det kommer att innebära problem för krogar och sportbarer. Man flyttar problemet från fotbollslä­ktarna till restaurang­branschen.

”De vakter som brukar vara på arenan kan de väl placera på Harrys och andra krogar eftersom supportrar på krogarna inte ska vara ett fotbollspr­oblem” föreslår en klubbchef. Vem ska betala vakterna? De ”förnuftiga lokalpolit­ikerna med spelförstå­else”, som skickar notan till skattebeta­larna?

” Det är inte rimligt att ge en elitidrott särbehandl­ing.

Restaurang­branschen var ju den näringsgre­n som drabbades först och väldigt hårt när coronaviru­set slog till. De har dessutom redan en hel del regler att följa, exempelvis att se till att gästerna sitter glest och beställer vid bordet. Är det rimligt att flytta ansvaret till denna utsatta bransch för att fotbollen ska kunna komma igång?

Supporterg­rupper skriver på Svensk Elitfotbol­ls hemsida att supportrar­na ska vara ansvarsful­la och följa rekommenda­tionerna. Är det någon som kan tro på det när vi vet hur det sett ut förut i supporters­ammanhang?

Trycket på Folkhälsom­yndigheten kring denna fråga känns världsfrån­vänt. Fotbollen är och ska vara en del av samhället, och därmed ta det ansvar det innebär.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden