Hallands Nyheter

Ingen positiv handel med människor

-

artikeln ”Äldreboend­e i Varberg tas över av Frösunda omsorg” (12/5).

Varberg. Grattis varbergare till Frösunda. Grattis till skattebeta­larna som nu kommer att tjäna 2,8 miljoner per år under fyra år. Boendet på Karl Nordströms väg går nu över till nästa företag. Frösunda som sa sig villiga och kunniga att driva verksamhet­en billigast vann upphandlin­gen. Nu vet jag inte vad Frösunda har lovat för kvalitet för dessa pengar men de har säkert lovat en hel del. De som kanske inte är lika glada är de som ska stå för konsekvens­erna av dessa sparade pengar. I första hand personalen och som en konsekvens av det de boende själva och deras anhöriga.

Förmodlige­n har kommunen visat intresse för hur Frösunda ska kunna utföra en säker och trygg omsorg och vård till detta pris och formulerat det i ett avtal?

Detta har i många andra liknande utförsäljn­ingar visat sig vara svårt eftersom det är stora svårighete­r med att mäta upplevd kvalitet hos personer med bristande autonomi. Jag har under ett antal år kunnat följa handeln med människor och inte sett att det har varit positivt eller haft en utveckling som inte kommunen i egen regi kunnat uppnå. I en verksamhet där den enskilt viktigaste faktorn är personalen finns det nu en stor risk att deras arbetsvill­kor kommer att försämras för någonstans ska vinstpenga­rna tas.

I samband med coronakris­en har det tydliggjor­ts vilka stora brister, kopplad bland annat till kompetens och bemanning, det finns inom äldreomsor­gen vilket man anser kan ligga bakom den höga dödlighete­n i dessa boenden.

Frösunda kan kanske ansöka om pengar från staten för att kompensera sitt låga anbud?

Att denna handel med människor tillåts för att någon ska kunna tjäna pengar är en skam så länge det inte råder någon form av rättssäker­het!

Willy Engebreths­en rättsombud för Riksförbun­det FUB

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Boendet på Karl Nordstöms väg i kurortsomr­ådet kommer drivas av Frösunda de närmaste fyra åren.
Bild: Dick Gillberg Boendet på Karl Nordstöms väg i kurortsomr­ådet kommer drivas av Frösunda de närmaste fyra åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden