Hallands Nyheter

Halland behöver snäppa upp sin coronatest­ning

- Yvonne Persson yvonne.persson@hn.se 010-471 51 84

Halland: Många fler svenskar ska testas för covid-19, så de slipper stanna hemma från jobbet i onödan. Det har regeringen tydligt uttalat. I Halland har provtagnin­gen ökat sakta men säkert, men är fortfarand­e långt ifrån regeringen­s målbild. Här förklarar de ansvariga i Region Halland var hindren ligger och hur planen framåt ser ut.

Sedan Halland fick sitt första misstänkta fall av covid-19 den 8 mars har drygt 5 500 coronaprov­er tagits och analyserat­s på regionens laboratori­um i Halmstad. Från blygsamma 70 tester första veckan är man nu uppe i cirka 750 i veckan.

Men med tanke på att regeringen vill att minst 100 000 provtas varje vecka, så blir det tydligt att något måste hända. I hela landet togs ”bara” 33 000 tester förra veckan.

– Hallands del av 100 000 blir ungefär 3 000 och det är en ganska stor förändring att komma dit, konstatera­r hälso- och sjukvårdsd­irektör Martin Engström.

Enligt honom är det inte förmågan att ta och analysera prover som saknas:

– Vi har en god kapacitet för själva testerna, som vi inte utnyttjar till fullo idag, men vi gör nu ett arbete för att expandera provtagnin­g, säger han.

Vad är det då som behöver göras? Smittskydd­släkare Maria Löfgren förklarar:

– Vi ser bland annat att vi kan

förbättra olika flöden så att provtagnin­gen inte begränsas av att det är svårt att komma till eller av hur många prover som tas på en enhet. Ska vi utöka provtagnin­gen till fler grupper så kan vi också behöva skapa ett parallellt spår och ta hjälp av andra. Här finns det en nationell plan för hur det kan genomföras

och vi jobbar nu med hur vi ska göra i Halland, säger hon.

När det gäller vilka personer som provtas så utgår Region Halland från Folkhälsom­yndigheten­s prioriteri­ngsordning (se faktaruta). I dagsläget ligger fokus helt på prioritets­grupperna 1 och 2 och av de cirka 750 prover som togs i förra veckan så gällde 300 personal inom vård och omsorg.

– Inom en vecka eller två så hoppas jag att provtagnin­gen för vårdoch omsorgsper­sonal ska vara ännu mer tillgängli­g, men när det gäller andra samhällsvi­ktiga funktioner så tar det nog längre tid. Det är så många delar av praktisk natur som behöver komma på plats, säger Maria Löfgren.

På frågan om det så småningom kommer bli möjligt för gemene man att själv bestämma om man vill testa sig svarar hon:

– Jag tror testerna kommer att bli allt mer lättillgän­gliga, men det måste ju finnas ett syfte med att ta provet.

Hon påminner om att det finns två olika coronaprov­er. Det ena, som tas via näsan eller svalget, visar om man har en pågående covid-19-infektion. Det andra, som tas som ett blodprov, ger svar på om man redan haft sjukdomen och utvecklat antikroppa­r. – Även antikropps­testerna kommer säkert att bli mer tillgängli­ga, men där behöver vi lära oss mer om hur vi ska tolka provsvaren och vad vi ska ge för instruktio­ner till dem som tagit ett sådant prov. Vi behöver bland annat lära oss mer kring om man blir immun och hur länge det i så fall varar. Så det finns en del att göra på den sidan, säger Maria Löfgren.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Sedan Halland fick sitt första misstänkta fall av covid-19 den 8 mars har drygt 5 500 coronaprov­er tagits och analyserat­s på regionens laboratori­um i Halmstad. Från blygsamma 70 tester första veckan är man nu uppe i cirka 750 i veckan, men det är ändå långt ifrån regeringen­s målbild.
Bild: Roger Larsson Sedan Halland fick sitt första misstänkta fall av covid-19 den 8 mars har drygt 5 500 coronaprov­er tagits och analyserat­s på regionens laboratori­um i Halmstad. Från blygsamma 70 tester första veckan är man nu uppe i cirka 750 i veckan, men det är ändå långt ifrån regeringen­s målbild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden