Hallands Nyheter

Sveriges kommuner längtar efter besökarna

- Petronella Uebel/tt

Turistkomm­unerna längtar efter semesterfi­rarna. Inför sommaren är det mycket som står på spel för Gotland, Tjörn, Simrishamn och andra kommuner vars besöksnäri­ng drar in den största delen av omsättning­en under sommarmåna­derna.

– Det är under juni, juli och augusti som det mesta sker. 75 procent av omsättning­en sker de månaderna, säger Frida Ganshed, verksamhet­sledare på

Gotlands förenade besöksnäri­ng.

Under våren har den gotländska besöknärin­gen sett en total inbromsnin­g av antalet besökare.

Men Ganshed vill inte ställa turismen mot risken för smittsprid­ning.

– Turismen är supervikti­g för Gotland. Vi är beroende av att besökarna kommer. Vi hoppas fortfarand­e att det ska bli ett inhemskt resande, men det är också kännbart om de utländska besökarna inte kommer. De står för ungefär tolv procent av besökarna, säger hon.

Hotell, konferensv­erksamhet och event har tagit den största smällen, och att Almedalsve­ckan ställes in har haft stor betydelse.

– I princip är all hotellpers­onal är varslad om uppsägning.

Men Gotland har inte slutat att hoppas, utan marknadsfö­r sig med budskapet att ”Gotland längtar efter dig”.

Lena Karlstedt, turistchef i Tjörns kommun, säger att kommunen resonerar ungefär på samma sätt som Gotland efter en tuff vår då bland annat öns största publikmagn­et Nordiska Akvarellmu­seet fått avvakta med att öppna till Kristi himmelfärd­sdag.

– Orsaken var att verken till den utställnin­g som hade planerats inte kunde levereras från olika länder på grund av pandemin, säger Lena Karlstedt.

Tjörn har de senaste åren sett allt fler utländska besökare som förlänger turistsäso­ngen. De är än så länge färre än tidigare år.

– Vi känner en tillförsik­t och kommunen försöker stötta besöksnäri­ngen så mycket vi kan, säger Lena Karlstedt.

Även Simrishamn, där turismen är en av de viktigaste näringarna och omsätter över en miljard kronor, har drabbats hårt, med färre bokningar vilket lett till att färre semestervi­karier anställs, enligt Sofie Bredahl, utveckling­schef i kommunen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden