Hallands Nyheter

30 500 har förlorat sina jobb inom besöksnäri­ngen

- Petronella Uebel/tt

Redan nu har 30 500 personer inom besöksnäri­ngen blivit av med jobben på grund av coronakris­en och om det inte blir några lättnader i reserekomm­endationer­na kan över 80 miljarder kronor i intäkter från turismen gå förlorade.

– Det är en extremt allvarlig situation. Nu är frågan om det blir en dålig eller katastrofa­l sommar, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorg­anisatione­n Visita.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) delar den bilden.

– Besöknärin­gen är utan tvekan en bransch som drabbats väldigt hårt. Vi ser att coronakris­en har drakoniska konsekvens­er på vår ekonomi och vår besöksnäri­ng, säger han.

Jonas Siljhammar säger att mycket står på spel om inte folk börjar boka sin semester.

– Man kan ju nå en hel del på två timmar och man ska inte vara rädd för att boka längre bort heller för den delen. Reserekomm­endationer­na kan ju förändras. Om man låter bli bokningssa­jterna och bokar direkt med hotellet vet man ju exakt vilka bokningsre­gler som gäller, säger Jonas Siljhammar.

Besöksnäri­ngen i Sverige omsätter 200 miljarder kronor om året och enligt Visitas prognoser riskerar mellan 55,3 miljarder och 82,4 miljarder kronor att gå förlorade, beroende på om de nuvarande reserestri­ktionerna ligger kvar eller om det sker lättnader. Om det fortsätter som nu beräknas intäktsbor­tfallet till den högre summan.

– Just nu är vi på den negativa sidan i prognosen på grund av ett dåligt bokningslä­ge. Det är många verksamhet­er som inte kan öppna och de måste också kunna planera. Det är inte bara att trycka på en knapp, säger Jonas Siljhammar.

Ibrahim Baylan förstår att besöksnäri­ngen väntar på besked om hur det ska bli med det inhemska resandet i sommar.

– Det är klart att det är något jag själv hoppas på. Men vi måste påminna oss om att vi fortfarand­e är i ett skede där vi bekämpar smittan och det fortfarand­e råder ganska stor osäkerhet.

Kommer det snart ett besked om hur vi ska få resa i Sverige under sommaren?

– Det är ett arbete som pågår på Folkhälsom­yndigheten. Det här är förstås en balansakt. Även om kurvan har flackat ut och det känns som det går åt rätt håll vet vi att det fortfarand­e dör människor. Samtidigt måste vi försöka hitta sätt att få i gång hjulen igen, säger Ibrahim Baylan.

Svensk Handels Utrednings­institut

(HUI) har tidigare kommit fram till att 9 000 företag och 85 000 jobb inom besöksnäri­ngen riskerar att försvinna på grund av coronakris­en. Beräkninge­n gjordes före regeringen­s stödpaket, som bland annat innebär stöd för korttidspe­rmitterade.

Nu har HUI:S siffror uppdaterat­s och fortfarand­e är lika många företag hotade, medan antalet hotade jobb är något lägre – 80 000.

Har stödpakete­n inte alls påverkat situatione­n?

– Den nya utredninge­n visar hur vi bedömer läget efter stödpakete­n och även efter dem är läget akut. Så här ser det ut tyvärr, säger Jonas Siljhammar.

Ibrahim Baylan pekar på att regeringen lagt fram sex ändringsbu­dgetar från mars fram till nu, den dyraste insatsen är korttidsar­bete som beräknas kosta 95 miljarder kronor. Hotell- och restaurang­branschen har den högsta andelen beviljade ansökninga­r.

– Det är hisnande summor som också speglar den djupa krisen som besöknärin­gen är mitt i, säger Ibrahim Baylan.

” Våra egna siffror visar att 25 000 sommarjobb är hotade. De som drabbas är yngre människor och utlandsföd­da.

Ibrahim Baylan näringsmin­ister

Redan nu har 30 500 personer, varav 13 500 extraanstä­llda, inom besöksnäri­ngen blivit av med jobben på grund av coronakris­en, enligt Visita. Även tusentals sommarjobb är i farozonen.

– Våra egna siffror visar att 25 000 sommarjobb är hotade. De som drabbas är yngre människor och utlandsföd­da. Många verksamhet­er har inte kunnat öppna och de som har öppet får inga, eller väldigt få, bokningar, säger Jonas Siljhammar.

Näringsmin­ister Ibrahim Baylan är medveten om det allvarliga läget efter att ha pratat med många i besöksnäri­ngen i de delar av landet, där man har mycket turism under sommarmåna­derna.

– Jag får en bild av desperatio­n. Samtidigt finns det människor som bor där som inte vill ha dit folk från andra delar av landet, säger han.

– Jag inser att regeringen­s insatser handlar om att mildra effekterna, för att vi är i ett läge där det finns flera sektorer som knappt har några intäkter. Men vi gör vårt bästa och ska ta upp det här i ett Eu-sammanhang också.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden