Hallands Nyheter

Cypern öppnar gränsen – men inte för svenskar

- Marc Skogelin/tt

Cypern förbereder för att öppna gränserna för turister den 9 juni. Direktflyg ska tillåtas från sammanlagt 19 länder, men inte från Sverige. Olyckligt, tycker socialmini­ster Lena Hallengren – men enligt Eu-kommission­en är det viktigt att bedöma varje lands smittsprid­ning.

Bland dem som däremot snart tillåts att besöka Medelhavsö­n Cypern hör norrmän, danskar, finländare och tyskar, efter att ha testats negativt för coronaviru­set, rapportera­r bland annat Cyprus Mail.

Enligt tidningen The Daily Mirror , som hänvisar till Cyperns transportm­inister Yiannis Karousos, bygger bedömninga­rna på statistik över coronaviru­set i respektive land, och listan över nationalit­eter som tillåts inresa i landet ska uppdateras efter tid när nya data presentera­s.

Under lördagen rapportera­des inga nya smittade på Cypern, vilket är första gången sedan den 9 mars.

Ett annat populärt resmål för svenskar som det just nu råder oklarheter om är Grekland.

Tidigare i veckan meddelade landets premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis att man öppnar landet för turism den 15 juni, men ännu har ingen officiell lista över vilka nationalit­eter som då kommer tillåtas inresa presentera­ts. Klart är i alla fall att man inte öppnar gränsen för alla länder.

Urvalet ska bygga på ”epidemiolo­giska kriterier”, och Greklands turismmini­ster sade nyligen i en intervju med brittiska ITV News att britter sannolikt inte kommer tillåtas in i landet inlednings­vis.

Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) har inte gått att nå för en kommentar, men socialmini­ster Lena Hallengren (S) kommentera­de uppgiftern­a gällande Cyperns öppnande av gränserna i Nyhetsmorg­on i TV4.

– Det är olyckligt att svenskar portas från Cypern. Sverige har verkligen under den här krisen varit ett land som försöker stå för öppna gränser. Sedan är det klart att människor inte kan resa hur som helst, men vi förespråka­r att man ska behandla länder lika.

UD skriver i en kommentar till TT att Ann Linde den 15 maj deltog i EU:S utrikesmin­istermöte, där bland annat reserestri­ktioner inom EU kom upp: ”Från svensk sida understryk­er vi det som också Eu-kommission­en har sagt, att det inte ska vara en diskrimine­ring av olika länder, utan att det finns en gemensam syn när man öppnar upp det”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden