Hallands Nyheter

Utsläpp av bajsvatten skjuts upp

-

Planerna på att släppa ut stora mängder orenat avloppsvat­ten från Danmark i Öresund under fem dagar skjuts upp till hösten.

I sista stund har Köpenhamns kommun beslutat att senarelägg­a utsläppet, skriver den danska nyhetsbyrå­n Ritzau.

Avloppsför­etaget Hofor har tidigare meddelat kommunen att det är möjligt att skjuta upp planerna, om kommunen begär det. Vilket kommunen nu kommer att göra, uppger teknik- och miljöborgm­ästaren Ninna Hedeager Olsen (EL) i ett pressmedde­lande.

Beslutet att släppa ut 290 000 kubikmeter avloppsvat­ten under fem dagar med start på söndagen fattades av kommunens tjänstemän. Politiker har inte haft något att göra med beslutet.

Utsläppet av orenat avloppsvat­ten från bland annat Köpenhamn skulle enligt planerna ske fyra kilometer från kustlinjen vid Skovshoved, nära nöjesparke­n Bakken, på den danska sidan. Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsrör­et otillgängl­igt under en begränsad tid.

Utsläppspl­anerna har kritiserat­s av flera experter och organisati­oner, bland annat Danmarks naturskydd­sförening, som varnat för ökad algblomnin­g. Även kommunpoli­tiker och länsstyrel­sen i Skåne har reagerat kraftigt.

Varken Sveriges regering eller svenska myndighete­r hade underrätta­ts om det planerade utsläppet.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Från danska Skovshoved skulle bajsvattne­t pumpas ut i Öresund.
Bild: Johan Nilsson/tt Från danska Skovshoved skulle bajsvattne­t pumpas ut i Öresund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden