Hallands Nyheter

Sveriges första frimärke sålt för en miljon

- Lars Pedersen/tt

Den 1 juli 1855 började frimärken användas i Sverige. Ett fyra skilling banco-märke från den dagen har nu inbringat över en miljon kronor. Dyrgripen ingick i den största samlingen av svenska frimärken som någonsin har sålts på auktion.

I filatelikr­etsar är Sven Eric Beckeman ett legendaris­kt namn. Hans frimärkssa­mling är mytisk. Den innehåller tusentals frimärken och hundratals brev från 1855 till 1936. Under de sista årtiondena­s samlande specialise­rade han sig på Sverige.

Sven Eric Beckeman arbetade i bankvärlde­n och bodde utomlands. Han gick bort 2018.

Hans önskan var att den unika samlingen skulle portionera­s ut på auktioner under flera år. Dödsboet gav uppdraget till Frimärkshu­set Skandinavi­sk Filateli i Stockholm.

Den första auktionen av sex hölls i december. På lördagen var det dags för den andra.

Rariteten över alla andra objekt var ett fyra skilling banco-märke i felfritt skick på ett brev stämplat ”UPSALA 1.7.55”, den första utgivnings­dagen för svenska frimärken.

– Vad känt är finns bara två sådana brev kvar med den här stämpeln och detta är det vackraste, säger Johan Ericsson, vd för Frimärkshu­set Skandinavi­sk Filateli, till TT.

Utropspris­et 500 000 kronor mer än dubblerade­s innan klubban gick i bordet. Vinnande bud blev 1 050 000 kronor, vartill provision tillkommer.

– Jag kan inte berätta någonting om köparen mer än att det är en privatpers­on, säger Johan Ericsson.

Auktionen kunde inte hållas som vanligt på grund av virusrestr­iktionerna. Det hindrade inte ett enormt intresse och buden avgavs via telefon.

 ?? Bild: Frimärkshu­set Skandinavi­sk Filateli ?? Ett fyra skilling banco-märke från den första dagen som frimärken användes i Sverige är sålt för över en miljon kronor.
Bild: Frimärkshu­set Skandinavi­sk Filateli Ett fyra skilling banco-märke från den första dagen som frimärken användes i Sverige är sålt för över en miljon kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden