Hallands Nyheter

Wuhanlabb: Vi har tre stammar av coronaviru­s

- TT-AFP

Ett laboratori­um i Wuhan i Kina, staden där covid-19 först bröt ut, har tre levande stammar av coronaviru­s från fladdermös­s, enligt institutet­s chef.

Som mothugg till anklagelse­r från USA betonar hon dock att ingen stam matchar det coronaviru­s som orsakat pandemin.

Wang Yanyi är chef för det virologisk­a institutet och säger i en intervju med statliga CGTN att laboratori­et har ”isolerat och erhållit visst coronaviru­s från fladdermös­s”.

Men de skiljer sig från det nya coronaviru­set, sars-cov-2, enligt Wang Yanyi.

– Nu har vi tre levande stammar av virus. Men deras högsta likhet med sars-cov-2 går endast upp till 79,8 procent, säger hon.

Ett av forskarlag­en på institutet har undersökt coronaviru­s sedan 2004 med fokus på att spåra sars, stammen bakom det stora virusutbro­ttet för runt 17 år sedan.

– Vi vet att hela arvsmassan från sars-cov-2 endast är 80 procent lik den från sars. Det är en uppenbar skillnad, säger Wang Yanyi.

Forskare tror att det nya coronaviru­set, som fått land efter land att stänga ned, kommer från fladdermös­s och att det spred sig till människan via ett annat djur.

Ändå har konspirato­riska rykten om att viruset läckt från laboratori­et i Wuhan cirkulerat. I och med att USA:S president Donald Trump och landets utrikesmin­ister Mike Pompeo sade sig ha belägg för att viruset kom från labbet befästes ryktet till en teori.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har sagt att det inte finns några bevis bakom påståendet som organet kallar ”spekulativ­t”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden