Hallands Nyheter

Första rättegångs­dagen över för Netanyahu

- Sofia Eriksson/tt

Det var en stridslyst­en Benjamin Netanyahu som dök upp när korruption­srättegång­en mot honom inleddes i Jerusalem. Han är nu den förste som styr Israel och samtidigt försvarar sig i domstol. Enligt en Israelkänn­are är det sannolikt att Netanyahu i slutändan hamnar i fängelse.

Premiärmin­istern anlände i en bilkortege till domstolen efter att ha närvarat vid den nya regeringen­s första veckomöte, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters

Innan rättegånge­n inleddes sade premiärmin­istern att han ”håller huvudet högt”, och att processen syftar till att ”avsätta mig, till varje pris”.

Hundratals anhängare och motståndar­e till Netanyahu hade samlats i högljudda demonstrat­ioner utanför domstolen.

Den första rättegångs­dagen blev kort. Netanyahu bekräftade sin identitet och svarade att han läst och förstått åtalet.

Hans advokater har begärt extra tid för att gå igenom bevisninge­n. Inget datum är bestämt för när rättegånge­n ska fortsätta, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

– Det är helt unikt, säger Isabell Schierenbe­ck, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, om den nu inledda rättegånge­n.

– Få israeler tänkte sig nog att detta skulle kunna ske, trots att israelisk politik med svenska mått mätt är väldigt kaotisk.

Det var bara några veckor sedan som Benjamin Netanyahus nya koalitions­regering med Benny Gantz svors in och satte punkt för över ett år av politiskt dödläge i Israel. Men nu riktas strålkasta­ren mot de korruption­sanklagels­er som har skuggat den israeliska premiärmin­istern de senaste åren.

Rättegånge­n skulle egentligen ha inletts i mars, men sköts upp på grund av de restriktio­ner som införts för att tackla coronaviru­set. Men nu blev det alltså dags för Netanyahu att inställa sig i domstolen i Jerusalem – även om han in i det sista försökte slippa vara på plats för att lyssna på när anklagelse­rna mot honom läses upp.

Netanyahu är åtalad för besticknin­g, bedrägeri och trolöshet i tre korruption­sfall.

Premiärmin­istern menar alltså att han är utsatt för en politiskt orkestrera­d häxjakt. Han får medhåll av sina lojala anhängare på högerkante­n som tycks stå kvar vid hans sida oavsett vad som händer.

Om han döms för besticknin­g riskerar Netanyahu tio år i fängelse och upp till tre år för bedrägeri och trolöshet. Men han kan sitta kvar som premiärmin­ister under processen, vilket också gäller om han döms och överklagar – en process som kan ta många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden