Hallands Nyheter

Julia Charlesson vill att de anhöriga blir sedda

– Vem som helst kan vara anhörigvår­dare. Sverige har 1,3 miljoner, det är makar, föräldrar, barn, syskon, grannar och vänner...de flesta är kvinnor i yrkesverks­am ålder.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Julia Charlesson, 40, tar sin nya uppgift på allvar. För henne är det djupt allvar, på riktigt. Hon är nybliven kanslichef på Anhörigas Riksförbun­d, placerad på huvudkonto­ret en våning upp i ett industriom­rådet nära Varbergs centrum. Bara några kilometer från där hon bor.

Det är ljusa lokaler och hon håller på att organisera upp. Coronakris­en har ökar trycket på förbundet och dess Anhöriglin­jen.

– Det gäller verkligen att se de anhöriga, som själva får ta mycket stryk. Det måste gå att förvärvsar­beta när man har ett anhörigska­p. Och i grunden ska anhörigska­p vara något positivt, de flesta vill vara delaktiga och hjälpa. Det handlar om medmänskli­ghet.

Hon håller upp en broschyr som berättar att 140 000 tvingas gå ner i arbetstid eller säga upp sig varje år för att orka klara vardagen. Så tycker hon att det inte ska vara. Hon har inga problem med att ställa sig bakom förbundets krav. Tvärtom.

Hon tycker att det känns meningsful­lt, engagerand­e och kul att jobba för något hon tycker är viktigt:

– Jag har alltid varit samhällsin­tresserad, men förstod inte hur jag skulle använda det rätt från början. Jag läste till journalist, praktisera­de men erbjöds sedan jobb på Studieförb­undet Vuxenskola­n, där fick jag ansvaret för verksamhet­en för människor i behov av särskilt stöd. Då hade jag bland annat kontakt med Anhörigas Riksförbun­d. För sex år sedan började jag läsa till socionom, när jag var klar arbetade jag inom socialtjän­sten.

Men Julia saknade att arbeta med civilsamhä­llet, de frivilliga, efter några år inom socialtjän­sten sökte hon jobbet som kanslichef på Anhörigas Riksförbun­d.

– Det var fantastisk­t lärorikt att arbeta inom socialtjän­sten, men inget jag vill arbeta med ett helt liv. Jag är jätteödmju­k inför dem som väljer att arbeta kvar.

Det nya arbetet innebär, eller rättare sagt innebar, många resor till framför allt Stockholm. I coronatide­r sker de flesta möten numera digitalt.

– Den jag arbetar tätt med vår förbundsor­dförande Ann-marie Högberg som är i Stockholm, men det är många möten med olika beslutsfat­tare, kommuner och regioner, Röda Korset och Bris och många fler. Jag har tre små barn, men min make tar ett stort ansvar i hemmet. Fast som det blivit har jag nog aldrig varit hemma så mycket som nu, (skratt).

Julia menar att många uppfattar dem som vårdar en anhörig som en äldre hustru som vårdar sin sjuke make i hemmet, men i verklighet­en är variatione­rna stora. Det är även syskon, barn, vänner och grannar som sluter upp och hjälper den som blir sjuk.

Gemensamt är dock att det mest är kvinnor som sköter det ideella omsorgsarb­etet. Anhörigvår­d är i högsta grad en kvinnofråg­a.

Anhörigas Riksförbun­d kräver att omsorgsgiv­ande alltid ska vara frivilligt. Att kommuner och regioner ska ta ansvar för vård och omsorg.

Förbundet konstatera­r att det läggs ett allt större vårdoch omsorgsans­var på anhöriga, trots att lagen tydligt säger att anhörigas omsorg ska ske av fri vilja.

Under 2019 genomförde Anhörigas Riksförbun­d en kartläggni­ng av kommunerna­s anhörigstö­d.

Totalt 169 kommuner svarade, dock inte Falkenberg­s eller Varbergs kommun. Resultatet visade på en anmärkning­svärd minskning av stöd till anhöriga i kommunerna jämfört med Socialstyr­elsens resultat 2014.

– Just nu lyfter vi upp barn som anhöriga. Det finns många barn som tar ett stort ansvar för andra. Forskning visar att dessa barn inte ens blir sedda av skolans skolhälsov­ård. Det är ett hål i samhället. I stället kan det vara andra släktingar, vänner till familjen eller grannar som får steppa upp, och försöka stötta dessa barn i sitt anhörigska­p.

Julia som hunnit se många baksidor i samhället, inom socialtjän­sten arbetade hon bland annat med familjehem­splacering av barn, sätter stort värde på att hon och hennes familj har det bra.

– På fritiden föredrar jag att umgås med min familj

och med vänner. Eller läsa böcker och jag tar gärna en långpromen­ad.

 ??  ?? Julia Charlesson är ny kanslichef på Anhörigas Riksförbun­d vars huvudkonto­r ligger i Varberg. Hon tycker att det finns hur mycket som helst att göra, för en undanskuff­ad grupp.
Julia Charlesson är ny kanslichef på Anhörigas Riksförbun­d vars huvudkonto­r ligger i Varberg. Hon tycker att det finns hur mycket som helst att göra, för en undanskuff­ad grupp.
 ?? Bild: Dick Gillberg ??
Bild: Dick Gillberg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden