Hallands Nyheter

Risk för nytt fusk med skidvalla utan förbud

- Lasse Mannheimer/tt

Internatio­nella skidförbun­det vill förbjuda samtliga högfluorer­ade ämnen i skidvalla. Trots kritik är det rätt väg att gå för att inte ställa dörren på vid gavel för en ny typ av ”dopning”, säger Martin Schlabach, miljökemis­t på norska forsknings­institutet Nilu.

Högfluorer­ade ämnen, så kallade PFAS, stöter bort fett och vatten och används i allt från textil- och läderimpre­gnering till non stick-pannor och brandskum. Men också i skidvalla.

Hittills har användande­t av fluorbaser­ade vallor varit en nödvändigh­et för att ha en chans att konkurrera i världstopp­en, men det kommer att förändras.

Problemet är att många PFAS – man har identifier­at över 4 700 olika varianter – är skadliga för både hälsa och miljö och i princip kan de inte brytas ner i naturen.

– Vår kemiska hållning när det gäller de här ämnena är att vi ska minimera utsläppen så långt det är möjligt. Och just för icke nödvändig användning för samhället så vill vi helt förbjuda dem, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikaliei­nspektione­n.

Vissa är redan förbjudna och den 4 juli i år blir ytterligar­e en grupp, PFOA (och ämnen som kan omvandlas till PFOA), otillåten på Eu-nivå.

Det är där skidsporte­n kommer in i bilden. Internatio­nella skidförbun­det (Fis) går nämligen ett steg längre än politiken och planerar att redan nu förbjuda samtliga PFAS, vilket ligger i linje med Kemikaliei­nspektione­n. Jenny Ivarsson säger att ämnena ändå lär förbjudas så småningom.

– Parallellt med de här Eu-processern­a, som är väldigt långdragna, så ser vi väldigt positivt på sådana här frivilliga initiativ som görs. Flera företag, bland annat sportföret­ag, har tagit bort de här ämnena. Så det välkomnar vi verkligen.

Alla är inte lika muntra till förslaget, som troligen klubbas igenom på måndag, när Fis högsta beslutande råd samlas, enligt Expressen.

Tretton vallaföret­ag har enligt tidningen hotat att stämma Fis på 100 miljoner kronor om totalförbu­det går igenom. Christer Majbäck, ägare till vallaföret­aget Skigo, sade i veckan att Fis försöker ställa sig över EU:S regler och pekade på att skidvalla bara står för en liten del av utsläppen.

Det sistnämnda är inte mycket till argument, säger både Jenny Ivarsson och hennes norska kollega Martin Schlabach, på Norsk institutt for luftforskn­ing (Nilu).

– De har rätt i att de inte är de största användarna av fluororgan­iska ämnen. Men det är kanske den användning­en som på ett sätt är lättast att leva utan, säger Martin Schlabach.

– Det blir en etisk fråga när man ändå använder sådana ämnen. Det är kanske acceptabel­t om det handlar om medicin, eller kanske till och med i brandskum. Men man kan inte påstå att en skidåkare måste använda fluor.

Ett totalförbu­d är enda vägen att gå om man vill undvika att det fuskas med fluorvalla, säger Schlabach.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden