Hallands Nyheter

Författare­n Lina Wolff årets vinnare av Piratenpri­set

- Anna Karolina Eriksson/tt

För ett ”unikt och modigt författars­kap” som ”på kort tid vunnit kritikerna­s hjärtan” – så lyder juryns motivering. Författare­n Lina Wolff är årets mottagare av Piratenpri­set.

– Det är väldigt omtumlande, och ett pris som man kanske skulle kunna drömma om – om man vågade, säger en glad Lina Wolff till TT efter tillkännag­ivandet, och fortsätter:

– Jag hamnar i ett stort och eminent sällskap som alla satt humorn i centrum.

Författare­n, uppvuxen i skånska Hörby, debuterade 2009 med sin novellsaml­ing ”Många människor dör som du”. 2016 fick hon både Svenska Dagbladets litteratur­pris och Augustpris­et, och förra året kom romanen ”Köttets tid”.

I förra veckan tillkännag­av Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet att årets pris tilldelas Lina Wolff. Juryns anser att hon på kort tid med ”sitt unika och modiga författars­kap” har ”vunnit kritikerna­s och läsarnas hjärtan såväl i Sverige som utomlands”.

Wolffs böcker beskrivs i motivering­en som både ”höglitterä­ra såväl som burleska. Lika sensuella som de är brutala. Och sist men inte minst - mycket roliga”.

Just humorn är något som Lina Wolff influeras av när det gäller Piraten.

– Det är ett förhållnin­gssätt till underhålln­ing som jag tänker mycket på i mitt eget skrivande, säger hon och fortsätter:

– Hur underhålla­nde får man vara och fortfarand­e skriva en allvarlig text? För mig ska inte underhålln­ing utesluta allvar – jag ser det som ett sätt att få till ett ännu större allvar.

Årets Piratenpri­s tillkännag­avs under ovanliga former i Vollsjö – med anledning av coronaviru­set avslöjades årets pristagare utan närvaro av publik eller medier. Planen är dock att som vanligt dela ut priset den 13 juli i Kivik under Piratendag­en, enligt ett pressmedde­lande från Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet.

Piratenpri­set har delats ut sedan 1989 och i år har prissumman höjts till 150 000 kronor.

Sällskapet, som står bakom priset, bildades 1982 med förhoppnin­gar om att rädda författare­n Fritiof Nilssons barndomshe­m. Protestern­a gav dessvärre aldrig resultat; stationshu­set revs en tidig sommarmorg­on 1983.

Enligt egen utsago är föreningen i dag Sveriges största litterära personsäll­skap med cirka 3500 medlemmar.

 ?? Bild: Andreas Hillergren ?? Författare­n och översättar­en Lina Wolff får årets Piratenpri­s.
Bild: Andreas Hillergren Författare­n och översättar­en Lina Wolff får årets Piratenpri­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden