Hallands Nyheter

Strömquist tänker på sig själv på Dramaten

- Miranda Sigander/tt

William Spetz debuterar på Dramaten i höst – i en ny föreställn­ing som bygger på Liv Strömquist­s serier. Förhoppnin­gen är att publiken ska kunna återvända till teatern som rivstartar säsongen med en tio kvinnor stark föreställn­ing om medeltiden­s gudinnor, hjältar och sagofigure­r.

Under våren har det rått undantagst­illstånd på Sveriges nationalsc­en men förhoppnin­garna om att kunna slå upp portarna till hösten igen är stora.

”Vi har en mycket rik och attraktiv repertoar som ensemblen verkligen brinner för att få visa. Hur många vi får ta in vid varje tillfälle och vilka andra restriktio­ner som kommer gälla försöker vi förhålla oss flexibla och kreativa kring”, säger teaterchef­en och konstnärli­ge ledaren Mattias Andersson i ett pressmedde­lande.

I december är det planerad premiär för ”Tvillingar­na” som har dramatiser­ats av Jon Fosse, efter romanen ”Den stora skrivboken” av Ágota Kristóf. Den beskrivs som ”en brutal och poetisk berättelse om exil och överlevnad” i regi av Sofia Jupither.

Först ut i höstens repertoar är dock ett helt gäng medeltida kvinnor, som Hildegard von Bingen, Heliga Birgitta och Marie de France och deras idéer. ”Kvinnostad­en” av Christine de Pizan gestaltas av tio skådespela­re, däribland Stina Ekblad, Lena Endre, Elin Klinga och Marie Richardson och bjuder på ”kampsport, bön och gregorians­k karaoke”.

Det bjuds också på en mängd specialsam­arbeten under rubriken ”Dramaten &”. Den populära komediföre­ställninge­n ”Liv Strömquist tänker på dig!” får en uppföljare i ”Liv Strömquist tänker på sig själv”, som bygger på seriealbum­et ”Den rödaste rosen slår ut”.

Den planerade urpremiäre­n är satt till den 11 september och ensemblen med Eric Stern och Sanna Sundqvist i spetsen får nu sällskap av Lotta Tejle och William Spetz, som gör sin Dramaten-debut.

De yngsta besökarna får också sitt under hösten. ”I väntan på att gå” av Alexander Mørk-eidem är en absurd komedi som handlar om vad som kan hända när man väntar. Planerad urpremiär den 19 november.

”Kvinnostad­en”, ”Maj”, ”Tröstrappo­rter”, ”Röde Orm”, ”Svenska berättelse­r på scen”, ”Spoken word” och ”Till Kärlekens Antarktis” skulle ha haft premiär under våren men har fått nya premiärdat­um i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden