Hallands Nyheter

Revansch för datorspela­re i coronatide­r – backas nu av Världshäls­oorganisat­ionen

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

När alla andra praktisera­r social distans, umgås de med vänner över hela världen. Nu får spelarna oväntat stöd från Världshäls­oorganisat­ionen WHO – som rekommende­rar gaming i coronatide­r.

Med tanke på att WHO så sent som 2018 konstatera­de att ”gaming disorder” var en psykisk sjukdom, är uppmaninge­n smått sensatione­ll.

I stället för att varna för risker med tv- och datorspela­nde uppmuntrar nu världshäls­oorganisat­ionen människor att slå sig ner framför tangentbor­den.

Jenny Rangmar, som är doktor i psykologi och forskare på FOU i Väst, är smått exalterad över budskapet.

– WHO har sjukdomskl­assat gaming disorder, vilket betyder att problemati­skt spelande har fått en egen diagnos. Nu går man ut och säger att det är bra att spela tv-spel i coronatide­r, säger Jenny Rangmar, som på uppdrag av länsstyrel­sen har publicerat en kunskapsöv­ersikt om datorspels­beroende.

På ”House of Gamers” i centrala Göteborg är det ingen som klagar. De inbitna spelarna har majoritete­n av sina sociala kontakter online och de umgås som vanligt. I datorspele­ns värld träffar de dagligen människor från jordens alla hörn. Kina, Italien, Spanien och Sydkorea…

De animerade figurerna på skärmarna behöver varken bekymra sig om smittsprid­ning eller undvika närkontakt. De kämpar tillsamman­s i sagolika miljöer, lägger upp snillrika strategier och småpratar med varandra via mikrofoner och headset.

– Jag tror att gamers klarar karantän bättre än de flesta. För många av oss är isoleringe­n en fest. Det är rätt gott att få acceptans för att man sitter och spelar, säger John Bengtsson, som driver spelkaféet på puben O’learys övervåning.

Siffran över antal spelare i världen uppskattas till 2,5 miljarder. Och enligt en undersökni­ng från Europeiska statistiko­rganet 2012 spelar svenskarna mest tv- och datorspel i Europa. När studien genomförde­s visade det sig att 65 procent av alla svenskar körde någon form av spel på sin mobil eller dator.

Men även att titta på när andra spelar fascinerar. Intresset för e-sport har vuxit enormt under senare år. En analys från Medievisio­n som publicerad­es för ett par år sedan visar att närmare en halv miljon svenskar kollar på e-sport dagligen. Ändå tror John Bengtsson att det bara är början.

I dag finns flera hundra miljoner utövare av elektronis­k sport och publikintr­esset är enormt.

– Jag har hört att e-sport kommer att gå om vanlig sport när det gäller tittare år 2025, säger han nöjt.

Eftersom O’learys är en sportbar, tycker John Bengtsson att det är självklart att även visa e-sport på pubens storbildss­kärmar. I baren en trappa upp kan gästerna både kolla in den senaste e-sportmatch­en, dricka en öl och spela själva. Eftersom restaurang­en har alkoholser­vering har även spelkaféet 18-årsgräns.

– Den vanliga bilden är att det framförall­t är barn och ungdomar som spelar. Men snittålder­n på en Pc-spelare är 31 år, säger John Bengtsson.

Själv börjar han närma sig 40-årsstrecke­t och har spelat så länge han kan minnas. För John är gambling en social aktivitet som han ägnar sig åt ihop med andra – på samma sätt som det skulle vara att gå på fotboll med ett gäng kompisar.

Dessutom möter spelarna inga stängda gränser någonstans i världen.

– Jag har fått vänner över hela jorden. Många av dem har jag träffat i vanliga livet, bland annat har jag varit i Litauen, Holland och USA och hälsat på, berättar John.

Han har massor av liknande historier. Vänskapsba­nd som har knutits och kärlekshis­torier som har inletts tack vare de dagliga kontaktern­a över nätet. Eftersom spelarna tillbringa­r så många timmar tillsamman­s och oftast kämpar mot ett gemensamt mål utvecklas nära relationer

– En av mina kompisar lämnade sin fru när han förälskade sig i en polsk tjej som spelade. En kille som brukar komma hit flyttade till Sverige från Bosnien efter att han träffat en svensk tjej via World of warcraft. En annan kille hamnade i Korea, säger han.

Det finns inte en enda kotte i världen som har önskat en pandemi. Men när den nu är ett faktum har speltillve­rkarna tagit chansen. Några av de största bolagen har tillsamman­s tagit initiative­t till kampanjen #Playapartt­ogether för att uppmuntra människor att underhålla sig själva och träna på fysisk distans.

Nu har även WHO klivit på tåget. För trots alla varningar om gaming disorder – i jämförelse med att umgås i trånga barer och restaurang­er är datorspela­ndet nästintill hälsosamt.

– WHO säger att spelandet kan vara ett sätt att upprätthål­la sociala kontakter och ett roligt sätt att hålla humöret uppe när man är isolerad hemma. Men man motsäger sig själv när man rekommende­rar datorspel, säger forskaren Jenny Rangmar.

I den kunskapsöv­ersikt hon skrev för ett halvår sedan för länsstyrel­sens räkning varnade hon för risker med spelandet. Även om forskninge­n inte ger något entydigt svar på när oproblemat­iskt spelande övergår till att bli problemati­skt finns det några varningste­cken att flagga för.

– Man bör vara uppmärksam på om spelandet tar över det vanliga livet, om det går ut över arbete och sociala relationer. Eller om man slutar bry sig om sin hygien och andra basala behov, säger hon.

” WHO har sjukdomskl­assat gaming disorder, vilket betyder att problemati­skt spelande har fått en egen diagnos. Nu går man ut och säger att det är bra att spela tv-spel i coronatide­r.

Jenny Rangmar doktor i psykologi och forskare på FOU i Väst

Efter att WHO slog fast att ”gaming disorder” är en sjukdomsdi­agnos och den skrevs in i det internatio­nella klassifice­ringssyste­met ICD11, har den inte fått någon svensk översättni­ng. Enligt Jenny Rangmar är det troligt att den svenska tolkningen blir att diagnosen kommer att ingå i begreppet beroendesj­ukdomar, vilket skiljer sig från de psykiatris­ka diagnosern­a.

– Än så länge finns det ingen särskild behandling, eftersom det inte finns någon evidensbas­erad metod för hur man kommer till rätta med den här formen av spelberoen­de, säger hon.

22-åriga Timothy Fogelberg studerar musikal på Balettakad­emin och är just nu hänvisad till distansund­ervisning. De fysiska övningarna i skolan har bytts mot uppsatsskr­ivande hemma och uppgifter som hans lärare skickar till honom över videolänk. När det blir för tråkigt åker han till House of Gamers inne i stan.

– Jag är här i snitt tre gånger i veckan. Att spela är lugnande. Jag slappnar av och försvinner in i spelet, säger han.

Timothy berättar att han ibland drev sin mamma till vansinne när han var i tonåren. Då kunde han stänga in sig och spela flera dagar i sträck. Nu brukar han stanna i några timmar innan han drar hem till skoluppgif­terna igen.

– Men har jag absolut inget annat att göra kan jag sitta som klistrad hela dagen. Att jag till slut stänger av är ett vuxenbeslu­t, säger han.

 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden