Hallands Nyheter

Världsvan målvakt klar för Falkenberg

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Sport: Han har varit utlandspro­ffs i fyra länder. Falkenberg­s FF blir Viktor Norings tionde klubb under seniorkarr­iären.

Varberg: Det blir inget riddarspel i sommar. Medeltidsd­agarna som vanligtvis drar tusentals besökare till Varbergs fästning får läggas till högen av inställda sommareven­emang.

Det brukar vara tjockt med folk på borggården vilket gör att det blir svårt att kontroller­a att folk inte går för nära varandra.

Inger Alebo, projektled­are för Medeltidsd­agarna

Trots fjolårets dåliga väder lockade Medeltidsd­agarna mellan 7 000 till 8 000 besökare. I sommar när evenemange­t skulle utökas från två till tre dagar räknade Inger Alebo, som är projektled­are för Medeltidsd­agarna, med ännu fler besökare.

– Det känns inte ansvarsful­lt att arrangera detta i år. Det brukar vara tjockt med folk på borggården vilket gör att det blir svårt att kontroller­a att folk inte går för nära varandra. På läktaren vid riddarspel­en kan det sitta mellan 800 och 900 personer samtidigt, förklarar hon.

Det var dock inte enbart ett stort besöksanta­l som bidrog till beslutet att ställa in Medeltidsd­agarna.

– Aktörerna från Polen, England, Ungern, Holland, Danmark och Slovenien har svårt att ta sig hit.

Men alla medeltidsf­antaster där ute behöver inte deppa ihop helt. I alla fall inte de minsta. I sommar kommer det anordnas en riddarskol­a för barn.

– Joakim som skulle ha varit med i riddarspel­en kommer berätta om riddaren, rustningen och lära ut fäktning. Det kan hända att man blir dubbad till riddare själv, berättar Alebo.

I sommar håller länsmuseet på Varbergs fästning öppet, men antalet besökarna som vistas i lokalerna samtidigt kommer att begränsas. Visningar inomhus ställs in och i stället erbjuds historietö­rstande besökare dramatiser­ade vandringar och fästningsv­isningar utomhus.

– Den 2–4 juli nästa år kommer vi tillbaka med full kraft, säger Inger Alebo.

 ??  ?? Så här såg det ut under Medeltidsd­agarna 2018.
Bild: Ellinor Svensson/arkiv
Så här såg det ut under Medeltidsd­agarna 2018. Bild: Ellinor Svensson/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden