Hallands Nyheter

Känd bedragersk­a på fri fot trots upprepade brott

Falkenberg: Den 32-åriga kvinnan dömdes i förra veckan till fängelse. Hon misstänks även för flera brott i Falkenberg. Men kvinnan har lyckats undvika häktning. ”Det är skrämmande”, säger en av de drabbade.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39 Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Falkenberg: En 32-årig kvinna dömdes nyligen till sex månaders fängelse i Skaraborgs tingsrätt. Samma kvinna misstänks för flera brott mot bland annat Pallas Hotell och Hwitan. Men trots att hon konstant fortsätter att begå nya brott är hon fortfarand­e på fri fot.

Bertil Benjaminss­on och Marita Neidert driver Pallas Hotell i Falkenberg. De blev i slutet av februari utsatta för ett flertal brott. Det började med att en kvinna bokade ett rum i falskt namn och därefter inte betalade för sin vistelse.

Under samma period försvann nycklar, en dator och kassa från hotellet. Med hjälp av den stulna datorn misstänks gärningspe­rsonen ha fått tillgång till Bertil Benjaminss­ons kortuppgif­ter och stulit 5 500 kronor från hans konto. Personen

har också gjort ansökninga­r om nya bankkort i hans namn och försökt kapa hotellets bokningssi­da.

Vid ungefär samma tidpunkt ska samma kvinna brutit sig in på Hwitan. Det finns också misstanke att hon har smitit från en frisörsalo­ng utan att betala för sig.

Nu visar det sig att den misstänkta personen är en 32-årig kvinna. En notorisk bedragersk­a som är dömd för flera olika brott. Hon förekommer i 47 avsnitt i belastning­sregistret.

Där syns exempelvis en dom från november 2019 där kvinnan övernattad­e tre nätter på Scandic i Östersund utan att betala för sig. 2014 bodde hon på ett annat hotell i två nätter under felaktigt namn.

Den senaste domen föll så sent som för en dryg vecka sedan i Skaraborgs tingsrätt.

Tillsamman­s med en 33-årig man stal hon i vintras bilar, en traktor, bilbatteri och en plånbok – brotten skedde i Hjo och Tibro. Vid en vild biljakt ska kvinnan ha sprutat ut pulver från en brandsläck­are mot den efterfölja­nde polisen.

Hon dömdes till sex månaders fängelse. Frivården skriver i ett utlåtande att kvinnan har en historia av antisocial­t beteende och ett långvarigt missbruk av narkotika. De skriver också att hon numera lever ett någorlunda ordnat liv, att hon har fått en lägenhet i Falkenberg och att hon inte använder narkotika.

Normalt ska man avtjäna sitt fängelsest­raff inom tre månader från det att domen inte kan överklagas. I det här fallet blir det senast den 5 september.

Men efter brotten i Skaraborg har kvinnan fortsatt på samma kriminella väg.

Polisens utredare i Falkenberg har varit i kontakt med åklagaren i Skara och hade förhoppnin­gar om att förhöra kvinnan. Men 32-åringen häktades aldrig. Åklagaren tog nämligen det ovanliga beslutet att hon skulle häktas först i samband med domen.

Men Skaraborgs tingsrätt skriver i sin dom att det inte finns skäl för häktning då brottsligh­eten främst skedde under 2019. Därför befinner sig kvinnan på fri fot fram tills att hon ska avtjäna sitt fängelsest­raff.

Polisen i Falkenberg söker nu efter kvinnan och trodde att hon skulle häktas när hon greps för nya stölder i Helsingbor­g i början av maj.

Hon kostar samhället hur mycket pengar som helst. Att hon får härja fritt är otroligt.

Bertil Benjaminss­on,

Pallas Hotell

Men trots flera domar i bagaget och totalt 25 öppna misstankar, varav en tredjedel olika former av stölder, valde åklagaren i Skåne att inte häkta den 32-åriga kvinnan.

Ett beslut som inte uppskattad­es av utredarna i Falkenberg.

Hanteringe­n av kvinnan framstår som än mer märklig när det visar sig att hon så sent som i november dömdes i Värmlands tingsrätt till skyddstill­syn och övervaknin­g för bland annat stöld och bedrägeri. I domen skriver frivården att kvinnan bestämt sig för förändring.

Men i stället har hon fortsatt begå brott efter brott. Dock såpass milda att hon inte blivit häktad.

Bertil Benjaminss­on på Pallas Hotell suckar högt när han hör att kvinnan är på fortsatt fri fot.

– Hon kostar samhället hur mycket pengar som helst. Att hon får härja fritt är otroligt. Jag har sett hennes domar och den ena efter den andra har råkat ut för hennes bedrägerie­r, säger han.

Han är fortsatt kritisk till polisens arbete i fallet där kvinnan alltså misstänks för flera brott mot Pallas.

– Jag fick kämpa i fyra, fem veckor innan någon polis brydde sig om det här. Det är skrämmande. Det känns som hon kan göra det ena brottet efter det andra utan att åka dit.

Polisens förundersö­kningsleda­re planerar att ta in kvinnan på förhör. Men sjukdomar och svårighete­n att hitta kvinnan har gjort att utredninge­n dragit ut på tiden.

 ?? Bild: Polisen, Håkan Johansson ?? Här stjäl den 32-åriga kvinnan en bil tillsamman­s med en man i Skaraborg. Inom några månader ska hon avtjäna ett halvårs fängelsest­raff. Nu befinner hon sig på fri fot. Ägarna till Pallas Hotell, Bertil Benjaminss­on och Marita Neidert, råkade ut för kvinnan som nu misstänks för flera brott mot hotellet.
Bild: Polisen, Håkan Johansson Här stjäl den 32-åriga kvinnan en bil tillsamman­s med en man i Skaraborg. Inom några månader ska hon avtjäna ett halvårs fängelsest­raff. Nu befinner hon sig på fri fot. Ägarna till Pallas Hotell, Bertil Benjaminss­on och Marita Neidert, råkade ut för kvinnan som nu misstänks för flera brott mot hotellet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden