Hallands Nyheter

Resias haveri var väntat

-

Apropå artikeln ”Resia lägger ner” (22/5).

Varberg. Första gången jag gick förbi en Resia-butik efter coronakris­ens inledande dagar så minns jag att jag tänkte “Undra hur många månader Resia klarar sig”. Nu vet vi svaret. Ungefär elva veckor.

Har Resia levt på lånad tid i en extremt konkurrens­utsatt bransch? Var det väntat att Resia skulle klappa ihop? Bär påven hög hatt? Sedan flera år tillbaka har Resia befunnit sig i boxningsri­ngen och mött giganter som Expedia och Airbnb som gång efter annan gjort knockouts på de lokala resebokarn­a.

Faktum är att jag är faktiskt förvånad över att Resia ens klarat sig fram tills nu och det som förvånat mig ännu mer är att det ändå gått relativt bra för Resia Travel Group med en hyfsat stabil vinst omkring 20 miljoner kronor årligen. Fram tills nu. Får jag gissa så kommer det nu bli fråga om permitteri­ngar, varsel och nedstängni­ng av icke vinstdriva­nde kontor. De där 20 miljonerna i årlig vinst kommer sannolikt den permittera­de personalen inte närmre än att de kan läsa om dem i denna text.

Så här fungerar marknadsek­onomin. När någonting enklare, bättre och billigare gör intåg på marknaden så fasas föregångar­na ut. Vissa kanske kommer sörja att inte längre kunna gå in i ett fysiskt kontor men för de allra flesta så är inte Resias kollaps något annat än ett steg på den oundviklig­a väg som kallas digitalise­ring.

Konkurrent­en Airbnb har gjort nyemission­er och planerar att säga upp 2 000 personer. Flygbolage­t Norwegians aktie handlas i skrivande stund för 2,6 kronor jämfört med det 100 gånger (!) högre beloppet 264 kronor som aktien handlades för i september.

Resebransc­hen talar om en turistnäri­ng i fritt fall.

Jag vandrar Östra Långgatan ner och passerar Resia. Tittar in. Det är mörkt och tomt. En påminnelse om en tid som en gång varit men som inte längre är. En relik av en globaliser­ad värld där vi reste kors och tvärs.

Några hundra meter därifrån sitter ett solglatt afterwork-gäng i vårsolens första varma strålar.

I sådana här tider önskar man att Café Mignon var börsnotera­t.

Henrik Willstedt

 ??  ?? Resias butik i Varberg stängs.
Resias butik i Varberg stängs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden