Hallands Nyheter

Klassiska Rolands café blir hamnkrog

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Fisk, skaldjur och fullständi­ga rättighete­r. Det blir konceptet när Rolands café genomgår en plötslig helomvandl­ing och blir kök och bar.

Magnus Johansson, tidigare kökschef på Johns Place, har gått ett bra tag och sneglat på vad som skulle kunna göras med det klassiska kaféet Rolands i Varbergs innerhamn.

I år uppenbarad­e sig möjlighete­n att köpa in sig – och nu slår han tillsamman­s med Jessica Ekman och Jonas Edin upp portarna för ”Rolands kök och bar” på fredag. Trion har köpt in sig och är numera delägare tillsamman­s med tidigare ägaren Lars Bengtsson.

– Affären blev klar i januari och sedan har det varit en del tillstånd som har behövt bli klara, som bygglov och alkoholtil­lstånd, berättar Magnus Johansson.

Nu är trion redo att slå upp portarna och ta emot de första gästerna på fredag.

– Vi kommer att smyga i gång det litegrann, med tanke på omständigh­eterna med corona och så vidare, berättar Magnus Johansson.

Jonas Edin och Jessica Ekman har i 13 års tid drivit restaurang i skidorten Hemsedal i Norge.

– Den säsongen fick ett abrupt slut i år på grund av corona. Men vi tänker behålla den restaurang­en och tanken är att köra den på vinterhalv­året och Rolands på sommaren, säger Jonas Edin.

Profilen på den nya krogen kommer att vara enkel mat i stil med fish and chips och musslor.

– Det kommer att vara mycket fisk och skaldjur, men på ett folkligt sätt, säger Magnus Johansson.

– Vi har tittat en hel del på take away-möjlighete­r och den första sommaren kommer att bli lite annorlunda, konstatera­r Jonas Edin.

Att det välbekanta kaféet i hamnen nu står inför en total scenföränd­ring har naturligtv­is väckt stort intresse hos omgivninge­n.

– Det har varit många frågor och man märker att ryktet går. Det har varit positiva reaktioner, säger Jessica Ekman.

Kaféets uteserveri­ngar har byggts ut och i tider utan pandemi kommer totalt ett drygt hundratal personer få plats på restaurang­en, varav 15–20 av platserna finns inomhus.

Men det kommer fortfarand­e att finnas möjlighet att snika in och bara köpa sig en glass eller en kopp kaffe om man vill det.

– Vi vill att gästerna fortfarand­e ska känna igen sig, säger Jonas Edin.

 ?? Bild: Staffan Gustafsson ?? Jonas Edin, Jessica Ekman och Magnus Johansson.
Bild: Staffan Gustafsson Jonas Edin, Jessica Ekman och Magnus Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden