Hallands Nyheter

Han har byggt världens lättaste kitebräda

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Varberg: Världens lättaste och kanske även bästa kitesurfin­gbräda tillverkas i Varberg. Mikael Jonsson är materialnö­rden som har ägnat år åt att finslipa sin skapelse.

I en källare ett längre stenkast från järnvägsst­ationen har Mikael Jonsson och hans företag C6 Boards sina lokaler. Där tillverkas något så oväntat som världens lättaste kitesurfin­gbräda.

En standardbr­äda väger mellan 2,5 och 3,3 kg. Mikael Jonssons bräda väger bara 1,7 kg.

– Egentligen är det inte jättesvårt att göra en lätt bräda. Men att göra en lätt bräda med bibehållen prestanda eller dessutom högre prestanda då blir det lite knepigt, säger Mikael Jonsson.

För det är nämligen så att det är inte bara världens lättaste bräda. Det är också en av världens bästa. Vi årsskiftet efter gedigna tester utsåg det ansedda magasinet ”Thekitemag” Mikaels bräda till vinnare i premiumkla­ssen.

– Jag var ensam om att ha minst åtta av tio i alla testkriter­ier av alla 57 brädor som var med i testet. Det kändes extremt bra.

Från att ha varit i stort sett okända blev C6 Boards, som är nordens enda tillverkar­e av kitebrädor, ett namn i kitevärlde­n och ordrarna började trilla in. Numera finns brädan på fyra kontinente­r.

– Sverige är en liten marknad det krävs att satsa internatio­nellt för att få snurr på det, säger Mikael Jonsson som blev brädtillve­rkare av en slump.

2014 sökte han och kom in på kompositte­knikerutbi­ldningen i Varberg och beslöt sig för att lämna Sundsvall. I den nya hemstaden fastnade han för kitesurfin­g. Men redan första gången han var ute och testade kände han: ”Det måste gå att bygga en bättre bräda”.

– Jag har haft ett intresse för kolfiber sedan länge.

I samband med Halliforni­a 2015 var den första prototypen klar.

– Det gick bra att åka på den och efter det har tankearbet­et fortsatt samtidigt som jag har gått klart min utbildning.

I slutet på 2017 registrera­de Mikael sitt bolag och efter det var det fullt fokus på att utveckla brädan.

– 17 månader tog det tills jag hade en bräda som jag var så pass nöjd med så att jag skulle kunna sälja den.

Nyckeln till framgången har varit att Mikael inte tittat på hur en kitebräda brukar vara konstruera­d utan han har utgått från materialet.

– Om jag göra likadant som alla andra så har jag ingen chans mot konkurrent­erna. Jag tittade på hur jag kan nyttja kolfiberns egenskaper på bästa sätt. Jag har till exempel inte en träkärna som de flesta andra har utan jag har skumkärna.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Tyvärr har coronapand­emin slagit hårt även mot C6 Boards. Eftersom många stränder runt om i världen är stängds så har ordernedgå­ngen varit stor de sista månaderna. Mikael Jonsson är trots det positiv inför framtiden och arbetar nu med att marknadsfö­ra så mycket han kan.
Bild: Dick Gillberg Tyvärr har coronapand­emin slagit hårt även mot C6 Boards. Eftersom många stränder runt om i världen är stängds så har ordernedgå­ngen varit stor de sista månaderna. Mikael Jonsson är trots det positiv inför framtiden och arbetar nu med att marknadsfö­ra så mycket han kan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden