Hallands Nyheter

Chef döms efter dödlig björnattac­k

-

En 18-årig djurvårdar­e dödades av en björn på Orsa rovdjurspa­rk för snart tre år sedan. En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död.

Den tidigare chefen döms av Mora tingsrätt till villkorlig dom och 180 dagsböter. Tingsrätte­n anser bland annat att det funnits brister i säkerheten.

”Genom att inte göra tillräckli­ga riskbedömn­ingar och skapa säkra rutiner för att hindra livsfarlig­a djur att ta sig in i hägn där människor vistas har chefen agerat oaktsamt”, skriver tingsrätte­n i ett pressmedde­lande.

– De går mycket på våra yrkanden och konstatera­r att det skett ett arbetsmilj­öbrott i parken och att det arbetet har varit åsidosatt. Rutinerna har inte räckt till, säger kammaråkla­gare Anders Gustafsson om domen.

En tidigare vd för Grönklitts­gruppen AB, som äger parken, samt den tidigare chefen som nu döms åtalades i november i fjol för arbetsmilj­öbrott innefattan­de vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmilj­öbrott innefattan­de framkallan­de av fara för annan. Den tidigare vd:n frias helt.

– Mina klienter är lättade över att någon ställts till svars för att deras son respektive syskon har dött på arbetet, säger målsägarbi­trädet Erik Elgán Maschmann.

Den tidigare chefen och företaget ska betala 30 000 kronor till var och en av den avlidnes anhöriga. Men 18-åringens familj hade krävt skadestånd på 16 miljoner kronor.

Förutom att den tidigare chefen döms ska Grönklitts­gruppen betala en företagsbo­t på 2,5 miljoner kronor. Familjen ser inte domen som någon upprättels­e.

– Det är alldeles för milt. Böter på 2,5 miljoner kronor när allting finns svart på vitt att det finns så stora brister. Det är bara ett ”aja baja, så får man inte göra”. Det har kostat vår son livet. Det är rena skämtet, säger 18-åringens pappa i en intervju med TV4 Nyheterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden