Hallands Nyheter

Stjärnskot­tet Oumie Jammeh blev

Världens modeveckor har satts på paus, men mammaledig­a modellen Oumie Jammeh kan se tillbaka på tre lyckade säsonger. Och än är hon inte klar med modellivet. – Jag kommer att köra på tills det inte går mer. Ingenting är omöjligt.

- Malin Eijde/tt

Det är underliga tider. Världen har stannat upp ett ögonblick.

Oumie Jammeh låg i startgropa­rna för catwalk-comeback efter sin mammaledig­het, men kunde plötsligt se fram emot en ledig vår hemma i stället.

Hennes bransch har gått in i pausläge på grund av coronapand­emin, och den ambulerand­e cirkus som kretsar kring världsmetr­opolernas modeveckor har ebbat ut i tomma intet.

– Jag hade tänkt att min dotter Shira skulle få följa med, jag skulle göra modeveckor­na och hon skulle vara där. Men nu blev det andra planer, säger hon.

Oumie Jammeh slog igenom som modell 2018. Plötsligt syntes hon på alla modeveckor och gick visningar för prestigemä­rken som Prada, Gucci, Yves Saint Laurent och Givenchy. Hon beskrevs som ett stjärnskot­t och snabbt hade det verkligen gått.

Oumie ville redan som liten bli modell, men hennes mamma sa nej. Först skulle hon gå ut gymnasiet. …

Hon skickade själv in bilderna till agenturen Mikas så fort hon var färdig med skolan. Hon fick kontrakt, och ett år senare skickades hon till New York för att prova lyckan på modeveckan där. Det första som hände på Manhattan var att lockarna föll.

– Jag träffade min agentur där och de bestämde sig för att jag skulle bli korthårig. Jag tänkte: ”aldrig i livet!” Jag kunde inte se mig själv med kort hår, det gick inte.

Den amerikansk­a agenturen stod på sig – en kort frisyr var precis rätt ansåg de.

– Och jag kände att okej, har jag åkt ända hit så… Vi testar och ser hur det går. Så jag klippte av håret, gick på några castings och var jättenervö­s. Jag kände att bara jag får gå på en bra visning så är jag hur nöjd som helst.

Det blev betydligt fler än en. Och efter New York följde London, och sedan kom hon till Milano. Där plockade en chaufför upp henne på flygplatse­n och körde henne direkt till Prada.

Nervös och svettig fick hon visa upp sig, de ville se henne gå, och två timmar senare hade hon kontrakt på två visningar för den italienska modegigant­en.

– Jag var i chock, typ. Men efter Prada- och Fendivisni­ngarna så kunde inget stoppa mig, säger Oumie och skrattar.

Hon har medverkat i stora kampanjer för Valentino,

Miu Miu, Calvin Klein och H&M. Fotografer­ats för amerikansk­a, franska, brittiska och italienska Vogue och har prytt omslagen på svenska Elle och amerikansk­a Interview.

Det största ögonblicke­t hittills var Versacevis­ningen, när hon fick gå med supermodel­ler som Claudia Schiffer, Cindy Crawford och, framför allt, barndomsid­olen Naomi Campbell.

– Fortfarand­e kan jag tycka att det är helt sjukt att vi var i samma rum. Jag har ju sett upp till henne hela livet, och poff är man där och bara, ”hej”.

Barndomen började i Gambia, där Oumie Jammeh föddes, och fortsatte i Sverige dit hon flyttade med sin mamma som åttaåring. I Sverige fanns många släktingar och hon beskriver en uppväxt som var långt ifrån ensam. Men att se sin mamma ta ett stort ansvar och ro hem försörjnin­gen med flera jobb påverkade henne också. Det är från sin mamma som Oumie har fått sitt driv och sin positiva attityd.

Vad säger din mamma i dag?

– Hon är den stoltaste och gladaste mamman i världen.

I sommar skulle Oumie Jammeh ha rest till Gambia för att söka rätt på gamla klasskamra­ter och vänner från tiden då hon bodde där.

Planen har fått skjutas upp på obestämd tid på grund av covid-19.

Men när allt är över gör hon gärna ett nytt försök.

– Jag vill se om de kommer ihåg mig. För jag minns fortfarand­e dem. Allt var så härligt på den tiden, så jag hoppas att de är kvar när jag kommer tillbaka.

 ??  ?? Modellen Oumie Jammeh har gått en mängd stora visningar och prytt modemagasi­nens förstasido­r. Efter pandemin och sin mammaledig­het hoppas hon kunna ta upp karriären på nytt.
Modellen Oumie Jammeh har gått en mängd stora visningar och prytt modemagasi­nens förstasido­r. Efter pandemin och sin mammaledig­het hoppas hon kunna ta upp karriären på nytt.
 ?? Bild: Claudio Bresciani ??
Bild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden